Ugrás a tartalomra

39. Ittabéi Téli Találkozók

2022.01.30
12:56
2022.01.30
17:50
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Magyarittabén, a felújított Művelődési Otthonban tegnap megtartották a 39. Téli Találkozók rendezvénysorozat nyitóműsorát. A következő két hónapban lesz farsangi felvonulás, kolbászfesztivál, színelőadás, de művelődési esteket is tartanak.

A rendezvényt a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács segítségével felújított kultúrotthonban tartották meg, amely nem régóta Deák Ferenc író nevét viseli.

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé HK: „Hatszázötven személy él Magyarittabén. De nem hagyjuk magunkat. Mindaddig, míg vagyunk, lesz is. A tavalyi évben sikerült két új egyesületet alapítanunk. Az egyiknek a fő tevékenysége a kultúra, a környezetvédelem. A másik pedig egy ifjúsági egyesület. És próbáljuk a kultúrotthonunkat benépesíteni. Most három új egyesületet ide költöztettünk be, mert próbáljuk napi szinten kitölteni ezt a teret. Ha már sikerült felújítanunk, akkor legyen is kihasználva.”

Deák Ferenc írónak, a falu szülöttének a kezdeményezésére 1976-ban szervezték meg az első rendezvényt. A cél pedig az volt, hogy a téli estékre szórakozást nyújtsanak a falusi embereknek. Aztán az évek során - a falunap mellett - ez lett a bánáti település legfontosabb rendezvénye. A kényszerszünet után már mindenki várta az újraindulást.

Perki József, Magyarittabé: „Egyedüli probléma ez a covid, az a legnagyobb gond. Hogy az emberek nem bírnak kimozdulni a faluban. Hogy ilyen megmozdulásokat nem bírtunk idáig szervezni. De nagyon örülünk, hogy beindult valahogy és reméljük, hogy tovább folytatódni fog.”

Az ilyen rendezvények különösen fontosak a szórványtelepüléseken élők számára, akik mindennapjait még jobban megviselte a bezártság.

Szarka Edit, kultúrával megbízott polgármestersegéd, Begaszentgyörgy: „A Magyarittabéi Téli Találkozók az egyik legrégebbi kulturális rendezvényünk a község területén, amely most már 39. éve él. Nagyon fontos ez, hogy a településeknek vannak rendezvényei, mert így bevonják a kulturális életbe a fiatalokat, időseket egyaránt a csoportvezetők. És természetesen a szervezők is.”

A Téli Találkozók megtartása csak a délszláv háború alatt, valamint a Művelődési Ház felújítása miatt, tavaly pedig a koronavírus-járvány okozta helyzetben szünetelt.

Bacsik Lőrinc Natália, tag, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon örülök, hogy meg tudták szervezni az ittabeiek ezt a találkozót, ezt a rendezvényt. Hiszen a téli napokban igenis szükség van szórakozásra, boldogságra, vidámságra. S annak külön örülök, hogy nem csak a házigazdák vettek részt, hanem hívtak vendégelőadókat is. Így Magyarcsernyéről, Torákról, Szerbittabéről és Tordáról is. Eljöttek táncosok, zenészek.”

A rendezvénysorozat következő eseménye február ötödikén lesz, amikor a magyarittabei fiatalok farsangi felvonulását tartják meg.

Magyarittabé
Téli Találkozók
Kolbászfesztivál
felvonulás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.