Ugrás a tartalomra

Rekordot döntött a mérővonat Belgrád és Újvidék között

2022.02.02
15:54
2022.02.02
16:14
Forrás
Pannon RTV
Több mint 200 kilométer per órás sebességgel is száguldott.

Minden korábbi szerbiai vasúti rekordsebességet megdöntött a Belgrád és Újvidék között közlekedő mérővonat. A német állami vasúttársaságtól kölcsönkapott mérővonat óránkénti 201,5 kilométeres sebességgel is száguldott a két város között a gyorsvasúton. A teszteléseket péntekig végzik. Ha mindent rendben találnak, márciustól a lakosok is utazhatnak majd a Belgrád-Budapest gyorsvasút Belgrádot és Újvidéket összekötő szakaszán.

A mérővonat január közepe óta végzi a teszteléseket a gyorsvasút Belgrádot és Újvidéket összekötő szakaszán. Van, hogy a mérővonat naponta 10-12 különböző szakaszon is végez ellenőrzéséket a két város között. Tesztelik egyebek mellett a vasúti sínek állapotát és az elérhető maximális sebességet. A szerbiai lakosok nagyra értékelik a fejlesztést.

Veljko Pavićević: „Minél gyorsabban megyünk annál jobb. Ez tényleg egy nagy dolog ebben az országban. Szerintem szuper lesz.”

Pantelić Petar: „Nagyon ritkán megyek Újvidékre. Inkább ott mozgok többet ahol élek. De már csak kíváncsiságból is el fogok menni, mert ez a fejlesztés a mi kis államunknak, ami néhány évvel ezelőtt még nagyon szegény volt, hatalmas sikert jelent.”

A tesztelések eddigi eredményei rendkívül biztatóak az illetékesek szerint. A vártnál is nagyobb sikernek számít, hogy a mérővonat óránkénti 201,5 kilométeres sebességgel is száguldott Belgrád és Újvidék között. Nenad Stanisavljević, sajtófelelős, Szerbiai Vasutak: „A mérővonat a gyorsvasút minden paraméterét méri. Egyfelől a felsővezetéket, azután pedig a vasúti pálya geometriáját is, mindent amit újonnan kiépítettek. Méri mindezen elemek kompatibilitását. Figyeli a többi kiépített létesítményt is és végül adnia kell egy végső osztályzatot, hogy készen áll-e a gyorsvasút, márpedig mi biztosak vagyunk abban, hogy olyan osztályzatot ad, hogy a gyorsvasút készen áll a forgalom beindítására.”

A tervek szerint az utasok március 15-től közlekedhetnek majd a gyorsvasúton Belgrád és Újvidék között. Mielőtt azonban ez megtörténne két fontos projektet be kell fejezni Újvidéken. Ezek közül az egyik az új vasúti aluljáró kiépítése a Kiszácsi utcában. Nenad Stanisavljević, sajtófelelős, Szerbiai Vasutak: „Az ellenőrzések néhány hónappal ezelőtt kimutatták hogy a korábbi aluljáró ami ott volt, nem bírja el a 200 kilométeres sebességgel való közlekedést. A régi aluljárót lebontották és a helyén egy új 40 méter hosszú vasúti aluljáró épül. Ez az aluljáró minden paraméter szerint el fogja bírni a gyorsvonatok közlekedését. A másik, folyamatban lévő, megvalósuló projekt pedig az újvidéki vasútállomás felújítása.”

Ami a gyorsvasút további részét illeti, tehát az Újvidéket és a szerb-magyar határt összekötő szakaszt, a munkálatok befejezése 2024 novemberében várható. A gyorsvasút szerbiai szakaszán egyébként, ami összesen több mint 180 kilométert tesz ki 120 objektumot építenek ki és újítanak fel.

vonat
vasút
Nenad Stanisavljević
Belgrád-Újvidék
Belgrád-Újvidék vasútvonal
Belgrád-Újvidék gyorsvasút

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.