Ugrás a tartalomra

Kolbászból volt a kerítés is Erzsébetlakon

2022.02.06
09:51
2022.02.06
16:10
Forrás
Pannon RTV
Kolbászfesztivál volt Erzsébetlakon. A rendezvény tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, így most nyolcadik alkalommal szervezték meg az eseményt a bánáti szórványtelepülésen.

A hagyományos disznóvágás mellett a fő program a kolbászkészítés volt. Erre idén negyven csapat nevezett be.

Erzsébetlak igazi turisztikai központtá változott a hétvégére. A nyolcadik kolbászfesztivál sok érdeklődőt vonzott a településre. Az eseményen nemcsak finom kolbászokat kóstolhattak a résztvevők, más disznótoros ételekből is bőven volt választék. Az udvarnoki Bacsika András családi, baráti társasággal érkezett: „Itt láttuk az előbb, hogyan vágják a disznókat. Minden hagyományosan van, szalmával pörkölik, úgy mossák. Minden hagyományosan van, mint valamikor régen a nagyszüleink csinálták, mivel most már mi egész másképp vágjuk a disznókat.”

A hagyományos disznóvágásra érkezett a muzslyai Budai Zoltán főböllér is, öt fős csapatával: „Ez az első év, mert csak gyorsan bejelentkeztünk öten, hogy próbáljuk ki, a munkánkban milyenek vagyunk. Gondolom, remélem, hogy jók vagyunk, és jövőre is eljövünk.”

A helyi Mišo Poljak szerint a régi disznóvágás csínját-bínját leshették el a kilátogatók: „Megmutathattuk a régi munkamódszert, gáz és áram nélkül, szalmával. Van egy régi favályúnk is, amiből már nagyon kevés van. Talán Vajdaságban van néhány. Szeretnénk bemutatni, ahogyan régen volt a disznóvágás.”

Nemcsak az erzsébetlakiak, hanem az egész közösség számára nagy jelentősége van az ilyen rendezvényeknek - mondta Milan Nedeljkov. A szervezőbizottság tagja hozzátette, a tradíciókat nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljenek: „Megmutatjuk mindazokat a dolgokat, amiket kicsit elfelejtettünk. A disznótort, a bánáti, erzsébetlaki disznótort úgy, ahogyan valamikor régen csinálták. Azt szeretnénk, hogy ez ne merüljön feledésbe.”

A kétnapos fesztivált művelődési programok is gazdagították.

Erzsébetlak
kolbász
Kolbászfesztivál
kolbásztöltés
disznóölés
disznótor

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.