Ugrás a tartalomra

Folyamatosan térnek vissza a migránsok Horgosra

2022.02.15
12:48
2022.02.15
16:29
Forrás
Pannon RTV
A rendőrség rendszeresen begyűjti és elszállítja a szerb-magyar határ közelében feltorlódó migránsokat, a befogadóközpontok nyitott jellege miatt azonban ők napokon belül visszatérnek. Horgosra folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók.

Egy héttel azután, hogy Horgos külterületén begyűjtötték az elhagyott, régi jugoszláv határrendőrség romos épületeiben tartózkodó migránsokat, ők lassan kezdenek visszaszállingózni. Benn most nagyjából százan tartózkodhatnak, a helyiek elmondása szerint, illetve ezt megerősítették a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság horgosi biztonsági emberei is. Rajtuk kívül nagyjából még hetvenen tartózkodnak az úgynevezett Bácska birtokon, illetve még ötvenen, százan Horgos külterületén, a magyar határkerítés közvetlen közelében. Általában éjszakánként, továbbra is a kerítésen létrákon átmászva próbálnak az Európai Unió területére jutni.

Bakos Biserka azt mondta, főleg taxisok, valamint ismeretlen autók hordják a faluba a migránsokat. Számára az is érthetetlen, hogyan mehetnek be a határövezetben lévő épületekbe.

„Nem viselkedik úgy, emberi módon, ez azért nagyon nehéz. Meg bántják az időseket, betörnek az idősekhez, beugrálnak a kapun az idősekhez, meg ilyen dolgok történnek, sajnos.”

Pekla Margit azt mondta, amikor elszállítják Horgosról a migránsokat, azok sokszor már másnap visszatérnek.

„- Bizony félek, idős asszony vagyok, már 81 éves leszek áprilisban. Úgyhogy félek, egyedül lakom. És szoktak arra is lejönni.
- Merre mozognak itt, Horgoson?
- A lányom is fél, ő a bakterházban lakik, és ott a boltban, a kinti boltnál, oda is szoktak bemenni, ő meg fél már bemenni a boltba.”

Az egyik marokkói migránsnak sikerült elkerülnie az egy héttel ezelőtti razziát, mivel csak néhány nappal ezelőtt érkezett Horgosra. Azt tervezi, létra segítségével kel majd át a határkerítésen.

„- Próbáltál már átjutni a magyar határon?
- Igen.
- És?
- Visszaküldtek.
- Mi a terved, és hova szeretnél továbbmenni?
- Nem tudom, egyelőre csak szeretném ezt az országot elhagyni, Franciaországba jutni, Németországba, vagy más olyan országba, amely megfelelő arra, hogy fejleszthessem magam, igyekszünk mi migránsok erre törekedni. El szeretnénk jutni egy olyan helyre, ahol kezet nyújtanak felénk, ilyesmire gondolok.”

A migránsok többsége továbbra is a török-görög-észak-macedón útvonalon jut el Szerbiába.

Horgos
migráns
illegális bevándorló

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.