Ugrás a tartalomra

Franciaországban folytatódik a korlátozások feloldása

2022.02.15
20:45
Forrás
MTI
Franciaországban szerdán folytatódik a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt elrendelt korlátozások feloldása - erősítette meg a kormányszóvivő.

Gabriel Attal a keddi kormányülést követően elmondta: az előzetesen meghirdetett menetrendnek megfelelően szerdától több mint két hónap után újra kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók, ismét lehet álló közönséggel koncertet rendezni, illetve táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s ismét engedélyezett az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, a stadionokban, a színházakban, a mozikban.
Jean-Baptiste Lemoyne turisztikáért felelős miniszter üdvözölte az éjszakai szórakozóhelyek professzionalizmusát, amelyek úttörők voltak a védettségi igazolás ellenőrzésének bevezetésében.
 A koncertek álló közönséggel történő megtartása azonban egyelőre még bizonytalan, miután sok a kiszámíthatatlan tényező - mondta az AFP hírügynökségnek Daniel Colling, a párizsi, nantes-i és toulouse-i Zénith csarnokok működtetője. "A tavaly elhalasztott sok esemény miatt 2022-ben 20 százalékkal több koncert lesz. De feltételezhetően kevesebb bevétellel, mert koncertekre még kevesebben járnak. 20-25 százalékos a visszaesés, és egyre gyakrabban előfordul, hogy az, aki megvette a jegyét, mégsem jön el, mert fél a vírustól" - tette hozzá.
 

Az oltottsági igazolás bemutatása azonban továbbra is kötelező az ötvennél több főt fogadó nyilvános rendezvényeken a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények. A kormány reméli, hogy március végén, április elején ez a kötelezettség is feloldható lesz. Kedd óta az oltottsági igazolásra egyébként új szabályok érvényesek: az emlékeztető, harmadik adagot legkésőbb négy hónappal fel kell venni a második adag után, kivéve, ha a dokumentum tulajdonosa időközben elkapta a fertőzést. A második és harmadik adag közötti maximális időtartam eddig hét hónap volt. Hivatalos adatok szerint mintegy 4 millióra tehető azok száma, akik a hét folyamán elveszthetik az oltási igazolásuk érvényességét, miután több mint négy hónapja vették fel a vakcina második adagját, és még nem jelentkeztek a harmadik adagért.

Az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a vakcina első adagját, s 70 százaléka mindhárom adagot felvette.
    

Az elmúlt tíz napban a naponta feltárt új esetek száma a felére csökkent, az elmúlt 24 órában 142 ezer új fertőzöttet regisztráltak, a kórházakban naponta felvett fertőzöttek száma pedig 25 százalékkal kevesebb, mint tíz nappal ezelőtt, de még mindig majdnem olyan sokan vannak kórházban, mint az első hullám tetőzésekor: 31 ezer fertőzöttet ápolnak kórházban, az intenzív osztályokon viszont feleannyi, 3300 súlyos beteg fekszik, mint a korábbi hullámok tetőzésekor.
 

Franciaország
korlátozás

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.