Ugrás a tartalomra

Egyetlen éjszaka alatt akár 900 kilométert is képes repülni a szalonka

2022.02.23
13:01
Forrás
origo.hu
Akár 900 kilométert is megtehet éjszakánként az erdei szalonka - mutat rá egy kutatás. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói műholdas nyomkövetők segítségével figyelték az erdő királynőjeként ismert madarak vonulását.

A vizsgálat 2020 tavasza óta tart, tizenöt erdei szalonka viselkedését követték figyelemmel.

A vizsgált szalonkák a pihenőhelyek közt egy éjszaka alatt átlagosan 350 kilométert tettek meg, néhányan azonban ugyanennyi idő alatt akár 900 kilométert is repültek.

A mintegy két év alatt gyűjtött adatok részben kiegészítik, részben felülírják korábbi ismereteinket a faj tavaszi és őszi vonulásáról. A kutatók hangsúlyozzák, a vizsgált erdei szalonkák viselkedése alapján nagyon korai lenne a teljes állományra vonatkozó általános következtetéseket levonni. Az Országos Erdei Szalonka Monitoring-programhoz kapcsolódó kutatás eredményei azonban feltétlenül a folytatásra biztatnak. Az eredmények szerint az egyedek tavaszi vonulása meglepően változatos, pihenőkkel együtt egy hónap alatt mintegy 5000 kilométerre jutottak el egyes példányok.

szalonka
vándormadár
tudomány
repülés

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.