Ugrás a tartalomra

A valaha volt legnagyobb aszály tombol Észak-Amerikában

2022.02.23
14:13
Forrás
origo.hu, elobolygonk
A Nature Climate Change folyóiratban megjelent friss tanulmány szerzői 1200 évre visszamenőleg vizsgálták az aszályokat Észak-Amerika délnyugati részén, és arra jutottak, hogy az elmúlt 22 év a valaha feljegyzett legaszályosabb időszak a térségben.

A kutatók szerint a szárazság valószínűleg idén is folytatódni fog, és még évekig eltarthat.

A jelenlegi aszály a globális felmelegedés nélkül nem lenne ilyen mértékű – hangsúlyozták a tudósok a tanulmány kapcsán. Az eredmények valóban aggasztóak, mert azt mutatják, hogy a jelenlegi aszály lényegesen súlyosabb az éghajlatváltozás miatt – mondta Park Williams, a UCLA klímakutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Williams tagja volt annak a kutatócsoportnak is, amely 2020-ban hasonló tanulmányt tett közzé. Akkor még azt írták, hogy a 2000 óta tartó aszály a második legrosszabb a világon az 1500-as évek végén tapasztalt szárazság után. Azóta az extrém magas hőmérséklet miatt a mostani aszály a dobogó első fokára lépett.

aszály
Észak-Amerika

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.