Ugrás a tartalomra

Vissza kell szorítani az invazív halfajokat

2022.02.24
12:48
2022.02.24
15:53
Forrás
Pannon RTV
Szelektív lehalászást végeztek a Palicsi-tóban. Az akció célja az invazív halfajok visszaszorítása volt. Legnagyobb számban ezüstkárász került a hálókba.

A halászat során a szakemberek információkhoz jutnak a Palicsi-tó halállományáról. Többek között ponty, csuka, süllő és bodorka is akadt a hálóba. A túlszaporodott, invazív fajok közül ezüstkárászt, kínai razbórát, napkárászt és törpeharcsát is kihalásztak az illetékesek.

Vinkó Tamás, szakmunkás, Palics-Ludas Közvállalat: „Az ezüstkárásznak az a tulajdonsága, hogy nagyon szapora halfaj és más halfajtákkal is tud élni minden gond nélkül, úgyhogy nagyon gyorsan szaporodik. Ezzel kiszorít más halfajokat és a táplálékot is nagy mennyiségben fogyasztja. Más halfajok, például a törpeharcsa az ikrákat megeszi, ezzel nagyon negatív hatással van a populáció alakulására.

A halállomány szabályozása érdekében korábban harcsákat telepítettek a Palicsi-tóba, ezzel is az ezüstkárászok számát akarják visszaszorítani. A lehalászás az ECOLACUS projekt részeként valósult meg.

Dobó Márta, igazgató, Palics–Ludas Közvállalat: „Ezek a hálók igen megteltek. Ebből az egy hálóból 800-900 kilogrammot vettek ki, ami azt jelenti, hogy az ezüstkárász még mindig nagy mértékben jelen van a Palicsi-tóban. Nehéz megbecsülni, mennyi ezüstkárász van a tóban és hogy meddig kell még folytatni a lehalászást, de mindaddig, amíg a közvállalat szükségét látja ennek a tevékenységnek, addig a terveiben szerepel, hogy folytassa.”

A Palics-Ludas Közvállalat illetékesei közölték, tavasszal monitoringozni fogják a vízfelületet, hogy minél pontosabb képet kapjanak a halállományáról.

invazív
invazív halfajok
kárász
ponty
csuka
süllő
harcsa
lehalászás
Palics-Ludas Közvállalat
Dobó Márta
Vinkó Tamás
Vinkó Tamás
Palicsi-tó

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.