Ugrás a tartalomra

Vonatért kerékpár

2022.02.25
14:04
2022.02.25
17:24
Forrás
Pannon RTV
58 vajdasági díjazottja van A vasút világa – „sínes” álmok! elnevezésű magyarországi rajz-, fotó- és kreatív alkotások pályázatának. A legjobb rajz készítőjét kerékpárral jutalmazták.

A téma a vasút, a vasúti közlekedés volt. A díjakat a szabadkai Városháza dísztermében adták át.

Összesen mintegy 1200 pályamű érkezett Budapestre, ebből közel 200 vajdasági alkotás. Óvodások, alsó és felső tagozatos általános iskolások, valamint 14-18 éves korú fiatalok vehettek részt a pályázaton. A legjobb rajz alkotója egy kerékpárt vihetett haza. A győztes rajz színes volt.

Mikulka Dávid, óvodás, Szivárvány óvoda, Hajdújárás:
„- Narancssárga, piros és kék, ennyi.
- Szereted-e a vonatokat, utaztál-e már vonattal valaha?
- Utaztam.
- És milyen volt?
- Jó. És repülőn is utaztunk.”

A díjak között rollerek, könyvvásárlási utalványok és könyvcsomagok, valamint vasúti társaságok ajándékai szerepeltek.
Rácz Szabó Attila, tanuló, Đuro Salaj Általános Iskola, Szabadka:
„- Nyertem egy rollert, és picit nehéz volt lerajzolni.
- Miért volt nehéz?
- A mintákat, és hogy a vonatot is hogy kell lerajzolni.”

A gyerekek mellett öt pedagógust is díjaztak, közülük egy vajdaságit. Idén Agárdi Hajnalka, a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola osztálytanítóját jutalmazták kerékpárral. „- Nagyon régóta, szinte mióta ezek a pályázatok vannak, mi részt veszünk, nem is tudom, 15-20 éve, nem is tudom megmondani, annyi mindent összenyertek a gyerekek, nevettünk rajta, hogy akkor most a tanító néninek is sikerült az idén egy biciklit összerajzolnia.”

A díjkiosztó házigazdája Szabadka volt. Kern Imre alpolgármester adta át a díjakat a vajdasági gyerekeknek. „Szabadka az egyik központja a folyó beruházásoknak, amelyeknek értéke több százmillió euró, és gyakorlatilag összekötjük Szabadkát Budapesttel, Belgráddal, Zentával már össze is kötődött a gyorsabb és jobb közlekedési lehetőséget biztosító vasúttal, és perspektívaként pedig Baja felé is kiépítjük majd a vasútvonalat.”

A színvilág és a kreatív megoldások fontos szerepet játszottak a díjazott alkotások kiválasztásánál. Mészáros Imre, osztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Magyarország: „Az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap rendezvényéhez kapcsolódóan minden évben meghirdetjük a rajz-, fotó- és kreatív pályázatunkat. Az elmúlt évben volt 175 éves a magyar vasút, és ehhez kapcsolódóan a vasút volt az idei pályázatunk témája.”

A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium Európai Mobilitási Hetének következő pályázata várhatóan áprilisban jelenik meg.

rajz
rajzpályázat
vasút
kerékpár
díj
díjátadó
Szabadka

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.