Ugrás a tartalomra

A magyarországi Lónyán is segítik az Ukrajnából menekülőket

2022.03.02
10:48
2022.03.02
16:17
Forrás
Pannon RTV
Stábunk a helyszínen forgatott.

Már több mint 660 ezer ember menekült el Ukrajnából valamelyik szomszédos országba az Oroszország által indított háború elől. A magyarországi Lónyán is segítik a menekülőket.

Az önkormányzat konvojokat szervez az emberek elszállítására. A művelődési házban, illetve a reformtus egyház épületében szállásolják el őket.

Lónya településen is nagy az összefogás, sok adomány és önkéntes érkezik Magyarország minden pontjáról. A településen 3 hely lett kialakítva melegedőnek, ebből a művelődési háznak van a legnagyobb kapacitása, körülbelül 100 menekültet tud befogadni.

A lónyai határon sorokban várakoznak az menekültek. Nemcsak Kárpátaljáról, Ukrajna távolabbi pontjairól is egyre többen lépik át itt a határt. A háború elől menekülőket buszok várják, majd és a helyi átmeneti szállására viszik őket.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai csomagokat állítanak össze nekik. Az élelmiszer mellett, tisztálkodószerek is kerülnek a csomagba. Az önkéntesek szerint, szerencsére adomány bőven akad. Csak a mindennapi fogyó eszközökből van hiány, mint például a szemeteszacskó.

Tóth Judit, önkéntes: "Lónyán most egy kicsit úgy mond, csendesedett a mai nap, nagyon sok vendéget fogadunk, menekültet, nagyon sok egyetemista van, ők jönnek, de visszamennek Záhonyba, és onnan tovább tudnak menni a Budapestre, és mennek haza a saját országukba."

A helyiek saját erőből élelmiszert vásároltak, illetve a helyi szociális konyhán főznek a menekülők számára. Nagy az összefogás a településen - mondja Nagy Ernő. A polgármester szerint folyamatosan csörög a telefon a hivatalban. Érkeznek az adományok a helyiektől és más településen élőktől egyaránt.

"Múlt hét szerda óta beindult itt azok áradata, akik a helyzet miatt kényszerülnek elhagyni Kárpátalját. A mi településünk automatikusan beszállt ebbe a dologba, amikor megjelentek az első csoportok, mindenki akcióba lépett, a mi önkormányzatunk is."

Pihenni nincs idő, folyamatosan érkeznek buszok a határról. Szendvicsek és meleg tea mindig készenlétben van. Mivel az érkezők között nagy számban akadnak gyerekek is, számukra édességgel és gyümölccsel is készültek.

A településen jelenleg három melegedőben tudják fogadni a menekülteket, mintegy 170 főnek tudnak szállást biztosítani.

Ukrajna
Lónya
menekült
segítség

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.