Ugrás a tartalomra

Javában zajlik Szabadkán a Pető-kurzus háromhetes programja

2022.03.03
13:53
2022.03.03
17:29
Forrás
Pannon RTV
A mozgásfejlesztő kurzust és szűrővizsgálatokat a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára szervezték. A programon egész Vajdaság területéről ingyenesen vehetnek részt a lakosok.

Mihajlovity Éva egy hete vesz részt a kurzuson, de máris látja a gyakorlatok jótékony hatásait.

„Tetszik és jól érzem magam a csoportban, és aztán otthon is, amikor végigcsináljuk a gyakorlatokat. Kellemesen kifáradok, viszont látom magamon az előrehaladást és javulásokat. Aprók, de csak haladok előre.”

Török Antal szinte minden alkalommal jelen volt a fejlesztésen. Adáról utazik, szerinte megéri rászánni az időt, mivel nagymértékű javulást tapasztal.

„Főleg a járásom fejlődött nagyon sokat, ami észrevehető. A kezem mindig, amit a konduktorok is mondanak, hogy az lassabb folyamat lesz. De fő a kitartás.”

A Pető-módszer alapgondolata, hogy az idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, melyek megfelelő tanulási és tanítási folyamatokkal mozgósíthatók.

Csuka Pál, igazgató, Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központ, Semmelweis Egyetem: „Ezt külön kell választani, mert ha egy Parkinson-kóros vagy szklerózis multiplexesnél nem romlik az állapota, éveken keresztül fenn tudja tartani vagy egy kicsit javul az állapota, az nagyon nagy eredmény. Egy CP-s központi idegrendszeri sérült gyereknél, ha megtanul egy poharat fogni, inni, vagy a szülő ott tudja hagyni egyedül egy szobában, mert már nem kell féltenie, az is nagy eredmény. De ettől sokkal nagyobb eredményeket érünk el.”

Nem először szervezte meg a Szekeres László Alapítvány és a VM4K a Semmelweis Egyetem Pető András Karával az idegrendszeri fejlesztést és szűrést.

Kosányi Tamás, szakmai referens, VM4K: „A szűrések, fejlesztések teljes mértékben ingyenesek. Magyarország kormánya támogatásával valósulnak meg itt, Vajdaságban. Eltökélt célunk egész Vajdaság területén ezt a jó gyakorlatot kialakítani, mint ahogy történt Zentán, folytatódik Szabadkán is.”

A kurzus minden hétköznap reggel 9 órától 16 óráig tart a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményben, egészen március 11-ig. Az érdeklődők a 024/670-010-es telefonszámon tudnak jelentkezni. A legközelebbi alkalom április és május táján várható.

Pető-kurzus
Szabadka
idegrendszer

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.