Ugrás a tartalomra

Vučić: Az állam átvállalja az üzemanyag árának egy részét

2022.03.08
21:54
2022.03.08
22:15
Forrás
B92, Szerbiai RTV, Tanjug
Aleksandar Vučić szerb államfő a B92 műsorában elmondta, a cél az, hogy az üzemanyag literenkénti ára ne haladja meg a 181 dinárt, míg a mezőgazdászok továbbra is annyiért kaphassák, mint amennyiért eddig vásárolták a NIS töltőállomásain.

Az üzemanyagár stabilizálása érdekében a szerb állam lemond a teljes jövedéki adó 20 százalékáról, így a lakosok minimális drágulást tapasztalnak majd, a gazdák pedig támogatásban részesülnek, hogy legalább még másfél hónapig a mostani áron vásárolhassák az üzemanyagot - magyarázta az államfő. Hangsúlyozta, az állam jelenleg a megtakarításait költi.

Szerbia csökkenteni fogja a vámot bizonyos termékek behozatala esetében, így például a kőolaj harmadik országból történő importálásakor, hogy ezáltal biztosítsa a piac ellátását - mondta Vučić.

Az orosz-ukrán válságra reagálva a szerb államfő elmondta, örülne, ha megállapodásra jutna a két fél, de nem hiszi, hogy erre sor kerül. Szerinte folytatódik az orosz offenzíva, és erősebb lesz mint a három nappal ezelőtti. Mint fogalmazott, Szerbia feladata követni az eseményeket, amelyek kihatással lesznek az országra is. Amerika már betiltotta az orosz kőolaj importját, és a szerdai nap folyamán várható az Európai Unió ezzel kapcsolatos döntése – tette hozzá.

Az államfő kitért arra az intézkedésre is, miszerint csütörtöktől Szerbia megtiltja a liszt, a kukorica, az olaj és a szén külföldre szállítását.

Aleksandar Vučić
Ukrajna
gazdaság
üzemanyag

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.