Ugrás a tartalomra

Képzés tehetséges középiskolásoknak

2022.03.10
12:47
2022.03.10
17:11
Forrás
Pannon RTV
Több mint 200 tehetséges középiskolást választottak ki, akik egyhetes képzésen vehetnek részt a Fruška gorán található Andrevlje kongresszusközpontban.

A diákokon kívül a természet- és társadalomtudományok, a művészetek és a kultúra oktatóit is bevonták a projektbe.

A gyerekek a tartomány tíz községéből vagy városából érkeztek. Négy csoportba osztották őket, így zajlottak a foglalkozások.

Nagy Nikoletta, tanuló, Ivan Sarić Műszaki Középiskola, Szabadka: „Plakátokat, meg rajzokat csinálunk, előadás formájában is előadjuk, és kisfilmet is csináltunk.”

Rákos Tímea, tanuló, Ivan Sarić Műszaki Középiskola, Szabadka: „Volt kétszer koncertünk, egyszer kedden egy komolyabb operett előadás, és tegnap volt egy zenekar, akik nagyon jó hangulatot csináltak, jó buli volt.”

Az iskolai óráktól eltérő módon, a kreativitásra fektették a hangsúlyt. Stela Šarović, irodalomtanár, Szabadka: „Miután kiderítettük, hogy ki miben tehetséges, kiosztottuk a feladatokat, és immár fejezzük a projektet.”

Az első ciklus öt hétig tart, minden héten 40-50 diákkal. Biljana Kašerić, tartományi oktatási titkárhelyettes: „Az első ciklus témái Miloš Crnjanski és Vajdaság, Félelem és hibák nélküli lovag régen és most, IT én a tinédzser – Japán, Pitagorasztól Arkhimédészig - az ember mindennek a mértéke.”

A képzést a tartományi felsőoktatási és az oktatási titkárság közösen szervezte meg. Zoran Milošević, tartományi felsőoktatási titkár: „Minden különbözőségünk, nemzeti, vallási, regionális, háttérbe szorul. A tudás rabjai vagyunk, ha a tudomány irányvonalát akarjuk követni, az igazság, hogy az emberi jólét határozza meg az alkotómunkánk körét.”

A „jutalom képzésre” a vajdasági középiskolák jelölhették legtehetségesebb diákjaikat. Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár: „Nem az volt az alapfeltétel, hogy valaki mennyire sikeres volt egy versenyen, természetesen ez is egy szempont, viszont amikor a pályázatot meghirdettük, megkértük az iskolákat, hogy minden diákhoz próbáljanak eljutni, és amennyiben úgy látják, hogy valamiben tehetséges, akkor jelöljék.”

Az év második felében a felsős általános iskolásokat várja majd az Andrevlje kongresszusközpont.

Fruška Gora
Stela Šarović
Biljana Kašerić
Zoran Milošević
Szakállas Zsolt

Most

17:17, Frissítve: 17:31

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.