Ugrás a tartalomra

Erő, hűség, remény

2022.03.14
16:38
2022.05.18
19:33
Forrás
Pannon RTV
Petőfi Sándor egész alakos szobránál, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előtt és a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak a közreműködésével emlékeztek meg Óbecsén március 15-e alkalmából. A műsor után az emlékezők megkoszorúzták a Petőfi-szobrot.

Erő, hűség, remény – ezeket szimbolizálja a magyar trikolór, és ezzel a címmel tartottak ma ünnepi műsort az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére Óbecsén. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előtt lévő Petőfi-szobornál megtartott ünnepségen a kultúrkör énekcsoportjai mellett versmondó diákok is felléptek, akiket Szűcs Budai Engelbert magyartanár készített fel.

„Mint ahogy egy jó tanórára is az ember ráhangolja a diákokat, az ünnepségre már az előző hónapban is olyan témákat veszünk magyarórán, amelyekkel ráhangoljuk a gyerekeket, mivel a világ másra hangolja őket. A nemzetszeretetre nekünk kell órán ráhangolni őket.”

Ünnepi beszédet Szekrény Anetta, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei származású köztársasági parlamenti képviselőjelöltje mondott.

„Mi, magyarok sokszor ellenszélben, kemény harcok árán tanultuk meg, mit jelent a szabadság. Tudjuk, a szabadság, miként a béke sem magától értetődő dolgok, látjuk ezt mindennapjainkban az orosz-ukrán példán. Ezek kiharcolt jogok. Nehéz megszerezni, viszont annál könnyebb elveszíteni.”

A kultúrkör, a Népkönyvtár és a Petőfi iskola által szervezett műsort követően az emlékezők meg is koszorúzták a Petőfi-szobrot.

1848-49-es forradalom és szabadságharc
megemlékezés
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör
koszorúzás
Szekrény Anetta
SZűcs Budai Engelbert
Óbecse

Most

12:58, Frissítve: 13:04

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.