Ugrás a tartalomra

Vajdaság legdélebbi Kossuth-szobra a szórványmagyarság összetartó ereje

2022.03.15
14:24
2022.03.15
16:46
Forrás
Pannon RTV
Magyarittabén istentisztelettel, ünnepi műsorral és a legdélebbi Kossuth-szobor megkoszorúzásával emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Kerekes József tanácselnök és Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke mondott ünnepi beszédet.

Marton Károly református lelkész hirdette az igét, Halász Béla református püspök pedig imádsággal és áldással zárta az istentiszteletet. A Kossuth-szobornál Kerekes József Magyarittabé tanácselnöke köszöntötte az ünneplőket. „Köszönhetően annak, hogy a legdélebbi Kossuth-szoborral rendelkezünk itt Vajdaságban, évek óta központi megemlékezés épp itt van nálunk. Nagy öröm számunkra ez, mert ekkor március 15-én a nemzeti ünnepünkön, Vajdaság-szerte, meg Vajdaságból az összmagyarság itt van.”

Magyarittabé sorsa elválaszthatatlan a Kossuth-szobortól. A település lakói, az emlékművel együtt élték át az elmúlt évszázad viharos történéseit.

Kucora Ottó, Magyarittabé: „A koszorúzás számunkra egy nagyon nagy ünnep, amit várunk úgymond a téli időszak után, hogy egy kicsit kibontakozzunk, összejöjjön a magyarság, együtt ünnepeljünk, megemlékezzünk.”

A Kossuth-szobor az utóbbi három évtized alatt a végeken élő bánáti magyarság fontos jelképévé vált, ahol március 15-én együtt ünnepelnek fiatalok és idősebbek egyaránt.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Meg szeretném köszönni az iskola tanárainak is, akik kihozták ide a fiatal gyerekeket, a kicsiket, nagyon érdekes volt őket látni a helyszínen. Meg azt is láthattuk, hogy az idősebbek akár egy picit sírva is álltak itt a szobor körül, ami szívből jövő és őszinte volt, az egy idős néni felszólalása, aki külön miniszterelnök úr támogatására kérte a jelenlévőket.”

Az 1904-ben felavatott legdélebbi Kossuth-szobor nem csak a magyarittabeieké, hanem a szórványban élő magyarság az összetartó ereje.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Olyan alapokra helyezték akkori Magyarországot, olyan alapokra helyezték nemzetünket, amely ma a szórványban is erőt, hitet, Kossuth szeretetet és bizakodást tud sugározni. Azt az erőt, amely a nemzetben benne van, és amelyet minden egyes alkalommal, de különösen ilyenkor, választások idején meg kell őriznünk anyanyelvünket, hitünket, közösségünket, egységes magyar nemzetünket.”

A megemlékezés végén Magyarittabé polgárai, az anyaország küldöttsége, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a vajdasági önkormányzatok, valamint egyesületek és civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait.

Magyarittabé
Kossuth-szobor
forradalom és szabadságharc
megemlékezés

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.