Ugrás a tartalomra

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

2022.03.15
20:58
2022.03.16
17:06
Forrás
Pannon RTV
Ezzel az üzenettel emlékeztek meg Törökbecsén az 1848/49-es szabadságharcról.

A bánáti település magyar közössége a katolikus temetőben lévő Hungária szobornál tisztelgett. A megemlékezést a helyi Teleház Polgárok Egyesületének szavalócsoportja, valamint a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület énekcsoportjának tagjai tették színesebbé.

Ilia László, a VMSZ törökbecsei községi szervezetének elnöke: „A szórványban nagy szükség van arra, hogy együtt legyünk, együtt érezzünk, mert csak így tudjuk szabadságunkat biztosítani.”

Az itt élő magyarok lelkében az emlékmű a megmaradás alappillére - hangzott el az eseményen.

Dulka Andor, a Szent György Lovagrend tagja: „Maga a szobornak a jelenléte és az, hogy sikerült eddig megmaradnia ilyen alakban, azt üzeni, hogy a szobor van, a szobor megvan, mi megvagyunk.”

A szabadságharc üzenete mindmáig erőteljesen él - mondta Báló Bordás Gizella, a törökbecsei Teleház Polgárok Egyesületének vezetője.

„Ez a nap nagyon sokat jelent nekünk, sokat jelent olyan értelemben, hogy a magyar összefogásra emlékeztet bennünket, a magyarok harcára és egy dicső korszakra, amikor együtt tudtak működni mindannyian.”

A megemlékezés végén a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség törökbecsei Ifjúsági Szervezete, a Teleház Polgárok Egyesülete, a Történelmi Vitézi Rend, valamint a visegrádi Szent György Lovagrend képviselői elhelyezték a kegyelet virágait.

Törökbecse
1848-49-es forradalom és szabadságharc
Hungária-szobor
koszorúzás
Ilia László
Dulka Andor

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.