Ugrás a tartalomra

Az összetartozás tesz minket erősebbé

2022.03.16
12:25
2022.03.16
17:00
Forrás
Pannon RTV
Zomborban a Magyar Polgári Kaszinó szervezésében emlékeztek a szabadságharc hőseire.

A megemlékezést a Magyar Polgári Kaszinó elnöke, Karcher Erzsébet nyitotta meg: „Mivel Zombor város szülöttje Schweidel József aradi vértanú, tábornok, a zombori magyarság mindig is a sajátjának érezte valamilyen szinten ezt a forradalmat éppen azért, mert elég szoros szálak kötődnek ehhez a múltbéli eseményhez. Természetesen 1848. március 15-e mindenféleképpen a szabadságot és a magyarság megmaradását jelenti.”

Az elhangzó gondolatokból építkezünk, lelkileg-szellemileg táplálkozunk és ezáltal meg tudjuk vívni a hétköznapi harcokat - mondta Drobina Gábor zombori káplán. „Mivel ezen az ünnepen még összejövünk szép számmal, úgy gondolom, hogy ez üzenet mindnyájunknak, hogy előrefelé kell néznünk. Egy szép történelmi múlt van mögöttünk, amire büszkék lehetünk, és erre a történelmi múltra építhetjük a jövőnket. Annak ellenére, hogy fogyóban vagyunk és kevesen vagyunk már, úgy gondolom, hogy minden évben ez az ünnep felerősít bennünket.”

A magyarországi Baja város tanácsnoka, Preininger Rozália is tiszteletét tette a zombori rendezvényen. „Úgy gondolom, hogy az együttérzés és az összetartozás érzésének meg kell lennie, mert ettől leszünk erősebbek.”

Simon Ervin, a Szabadkai Főkonzulátus konzulja tolmácsolta Orbán Viktor üzenetét. A magyar miniszterelnök levelében megköszönte a határon átívelő összefogást, amely - szavai szerint - ismét bebizonyította, hogy egyetlen magyar sincs egyedül.

A koszorúzás után Brestyánszki Boros Rozália művét tekinthette meg a közönség a Kaszinó dísztermében.

Zombor
Magyar Polgári Kaszinó
megemlékezés
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.