Ugrás a tartalomra

Szabadka neve összeforr a szecesszióval

2022.03.22
20:25
Forrás
Pannon RTV
Szecesszió – ez az a szó, amely egybeforr Szabadka virágkorával. Szabadka lelke a város régies központja. A városban sétálva szinte nincs utca, amelyben ne ismernénk rá a matyó vagy éppen kalocsai hímzésre.

Szabadka gazdag építészeti remekművekben. A monumentális Városháza vagy a zsinagóga mellett még számos építészeti csodába bukkanhatunk. Szabadka híres az építészeti különlegességeiről: az itt élő nemzetek, felekezetek templomairól éppúgy, mint a magyar szecessziós építészet remekműveiről.

A közvélemény szerint fontos lenne ezen épületek megóvása és felújítása. Az utóbbi időben gyakran az tapasztalható, hogy sorra teszik a földdel egyenlővé a régi épületeket és húznak fel helyettük tömbházakat, melyek kicsit sem illenek a város arculatába. A Gombkötő utca például macskaköves útjával és régi épületeivel mindenképp a város egyik legmarkánsabb utcája, nem túlzás talán azt mondani, hogy Szabadka lelkének, identitásának egyik fontos része - mondta a Közügyeknek Pesti Attila építész.

A szabadkaiság egy márka, amelyben fontos szerepe van a szecessziónak. Nincs jövője egy olyan városnak, amelyben egymás mellett van egy megőrzött, felújított szecessziós épület, mellette egy romos történelmi létesítmény áll, megint mellette pedig egy modern, többemeletes lakótömb, hangzott a szabadkai városházán megtartott „Az épített örökség megóvásának perspektívái Szabadka belvárosában” című szakmai tanácskozáson. A konferencia egyik célja volt meghatározni azt az irányt, amerre haladnia kell a szabadkai műemlékvédelemnek, azaz megvédeni a városmagot. Mészáros Zoltán történész szerint jelenleg a város szecessziós építményei  leromlanak.

110 éve épült fel és került átadásra a szabadkai Városháza. Ebben nagy szerepe volt Bíró Károly akkori polgármesternek. Nemcsak a jubileum szempontjából aktuális a konferencia, hanem azért is, mert az elmúlt egy évben, vagy egy évvel ezelőtt sikerült megállítani egy olyan tervdokumentációnak az előkészítését a városmag átépítésével, illetve újbóli építésével kapcsolatban, ami mindenképpen a megszokott városképnek a lerombolását jelentette volna – mondta el Pásztor István. A VMSZ elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy nem csak Szabadkához kötődik ez a kérdés.

Dr. Pásztor Bálint a szabadkai VKT elnöke a Közügyek stábjának az épített örökség megóvásának fontosságáról beszélt a konferencia szünetében a stábunknak.

 

A Közügyekben Szűcs Balázs a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója és Dr. Veöreös András, magyarországi műemlékvédelmi szakember számoltak be a konferencia vívmányairól, és hogy hogyan lehet Szabadka központját megóvni és a 21. század elvárásai szerint élhetővé tenni.

Szabadka
szecesszió
Mészáros Zoltán
Dr. Pásztor Bálint

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.