Ugrás a tartalomra

Drágultak a vetőmagok, nincs gond az ellátással

2022.03.24
13:25
2022.03.24
16:36
Forrás
Pannon RTV
Közel 10 százalékkal emelkedtek a vetőmagok árai Szerbiában. Egyelőre az ellátással nincs gond, külföldi és szerbiai magok kaphatóak. A legkeresettebbek közé a kukorica és a napraforgó fajták tartoznak.

Mint minden input anyag, így a vetőmagok ára is növekedett. A mezőgazdasági termelőknek számítaniuk kell arra, hogy egy hektár terület bevetése az idei évben 7 és 16 ezer dinár között mozog majd.

Hamarosan megkezdődik a földeken a tavaszi vetés időszaka. Sokan állattenyésztéssel is foglalkoznak a növénytermesztés mellett, ezért a gazdaságban ehhez mérten alakítják ki a vetésforgót. Az adorjáni Bicskei család búzát, árpát és nagyobb mennyiségben kukoricát termeszt. Már megvásárolták a vetőmagokat.

Bicskei Mária, földműves, Adorján: „A vetőmagot beszereztük olyan áron, amilyenen előre volt vetítve, tehát ennek semmi köze nem volt a háborúhoz vagy bármihez. Ezt tudtuk, hogy feljebb fog menni úgy, mint a műtrágya és az összes újratermelési anyag.”

Az oromhegyesi Erdélyi család tagjai fiatal gazdálkodóknak számítanak. A vetőmagot még nem vásárolták meg, mint mindig, most is vetés előtt veszik majd meg.

Erdélyi Valentin, mezőgazdasági termelő, Oromhegyes: „Használunk hazait is és külföldit is, olyan nagy különbséget nem vettünk észre. Mi száz százalékban megetetünk mindent. A kukoricát góréba rakjuk, így nekünk mindegy, hogy milyen a vízleadása vagy az, hogy milyen szárazon tudjuk betakarítani. Próbálunk mindig olyat venni, ami bő termésű.”

A napraforgó iránt ebben az évben különösen nagy az érdeklődés, elsősorban az aszály és a jelenlegi orosz-ukrán helyzet miatt is. A magellátás folyamatos, egy hold termőfelületre a 25 ezer egység 4 és 8 ezer dinár között mozog.

vetőmag
kukorica
napraforgó

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.