Ugrás a tartalomra

A NATO-légicsapások Szabadkát sem kímélték

2022.03.24
17:05
2022.03.24
19:09
Forrás
Pannon RTV
23 évvel ezelőtt, március 24-én kezdődtek meg az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság elleni NATO-légicsapások. A 78 napig tartó légicsapások után a Szerbiát ért anyagi kár a becslések szerint több tízmilliárd dollárt tett ki.

A NATO 1999. március 24-én 19 óra 45 perckor légicsapásokat intézett cirkáló rakétákkal és repülőgépekkel több helyen Szerbiában és Montenegróban.
A szerb védelmi minisztérium adatai szerint a NATO légitámadása során 2 ezer 500 civil vesztette életét, köztük 89 gyermek, valamint 1031 katona és rendőr. Szerbiában nincs olyan város, amely a 11 hétig tartó NATO bombázásoknak ne lett volna célpontja. A légicsapásokban mintegy 25 ezer lakóépület ment tönkre, továbbá 470 kilométer út és 595 kilométer vasút. A bombázások során 14 repülőtér, 19 kórház, 20 egészségház, 18 óvoda, 69 iskola, 179 műemlék és 44 híd sérült meg, míg 38 hidat teljesen leromboltak.
A támadást egyébként nem hagyta jóvá az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A bombázás Szabadkát sem kerülte el. Április 15-én este 10 óra körül a Ferenczi Ibolya utcát is találat érte. A bomba Dömök István házát érte, aki munkáról hazatérve éppen vacsorázott a robbanás pillanatában. A detonáció a környező épületeket is megrongálta. Két lakóházat szinte teljesen ledöntött, és mintegy 15 épületet rongált meg. Személyi sérülés szerencsére nem történt. Bomba érte a Szabadka környékén lévő meteorológiai állomást és a Palicsi-tóba is került robbanószer.

Szerb szakértők szerint 18 168 alkalommal indultak meg a repülők Szerbia ellen. NATO-források szerint 38 004 akció volt, ebből 10 484 fegyveres jellegű, a többi felderítő és hírszerzői volt. Eleinte naponta mintegy 70 vadászgép vett részt az akciókban, később ez a szám naponta megközelítőleg 400 volt.

A NATO 19 tagországa azután mért csapást az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaságra, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások Koszovóval kapcsolatban, és így szerettek volna véget vetni a déli tartománybeli erőszakos eseményeknek. A többségében albánok lakta, de Jugoszláviához tartozó Koszovóban akkor már évek óta forrt az elégedetlenség, harcok is zajlottak.

NATO-bombázás
NATO
Szabadka
légicsapás

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.