Ugrás a tartalomra

Pillanatképek a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjéről

2022.04.01
14:41
2022.04.01
17:06
Forrás
Pannon RTV
Tizenhárom film és három előadás szerepelt a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén pénteken Zentán. A programnak - a szakmai fejlődés mellett - közösségépítő szerepe is van. A vetélkedőt szombaton workshopok egészítik ki.

A filmalkotásokat két részben vetítették le a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Egy rendező több filmmel is készülhetett. Szloboda Szonja egy kisjáték- és egy kísérleti filmmel nevezett be. „Én mindenképpen ezzel szeretnék foglalkozni, így igyekszem minél gyakrabban filmeket készíteni. Ez egyszerűen, ötletelésből származott.”

A kisfilmek mellett három előadás is készült. A Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszó csoportja, valamint a szabadkai Fabula Rasa és a Palicsi Színjátszó Grund lépett fel. A fiatalok sokat készültek a vetélkedőre. Dékány Máté, Fabula Rasa Színjátszó Grund, Szabadka: „Meg tudjuk mérettetni magunkat, és meg tudjuk mutatni magunkat. Lényegében képviseltetni tudjuk magunkat ezen a rendezvényen, és nekem ez nagyon jól esik. Be tudjuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek.”

A változatos programot háromtagú zsűri értékelte. A filmek és az előadások után beszélgetést tartottak a látottakról. Több szempont alapján elemeztek. Figura Terézia, színművész, zsűritag: „Nagyon fontosnak tartom, hogy valahogy ápolni tudjuk a művészeteket, valahogy rá tudjuk vezetni a fiatalokat arra, hogy ők is fontosnak tartsák, hogy színházba járjanak, filmeket nézzenek, képtárakat, koncerteket látogassanak.”

A vetélkedő nagyon népszerű a középiskolások körében. Sokan már évek óta részt vesznek rajta. Virág Kiss Anita, szervező: „A közösségépítés nagyon fontos a mai világban, és hogy egy ilyen jellegű fórum is nagyon fontos nekik, hiszen itt nem csak barátkozni tudnak, hanem szakmailag is tudnak fejődni, ugyanakkor a műfaj többi képviselőit is a kortársaik közül meg tudják ismerni, és látják azt, hogy ki mivel foglalkozik, ki milyen szinten van, ki hol tart.”

A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét szombaton két workshop zárja. Film- és színházi műhelymunkában vehetnek részt a fiatalok a további szakmai fejlődésük érdekében.

Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője
KSZFV
színjátszás
film

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.