Ugrás a tartalomra

Véget ért a Mesélő Népkör - Népmese fesztivál

2022.04.01
20:54
2022.04.02
17:43
Forrás
Pannon RTV
Befejeződött a Mesélő Népkör - Népmese fesztivál Szabadkán. A szervezők célja az volt, hogy a gyerekekhez közelebb hozzák a magyar kultúrát és hagyományokat, amelynek fontos alkotóeleme a népmese.

A programsorozatot a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ által meghirdetett rajz- és meseíró pályázat ünnepi díjkiosztója zárta.

A Népkör Magyar Művelődési Központban nagy érdeklődés övezte a Mesélő Népkör - Népmese fesztivált. Ez a programsorozat még februárban kezdődött, aminek első eseménye egy farsangi kézműves foglalkozás volt. Később Kerekes Valéria tartott interaktív mesefoglalkozást a gyerekeknek. A programsorozatot a Népkör által meghirdetett mese- és rajzpályázat díjkiosztójával zárták.

Miklós Dóra, díjazott: „Nagyon szeretek rajzolni és nagyon érdekelnek a népmesék. Ezért jelentkeztem.”

Kis Hanna, díjazott: „A kismalac és a farkas népmesét rajzoltam le. Ez a kedvenc népmesém, kiskoromban mindig ezt néztem otthon és nagyon szeretem.”

A pályázatra 600 rajz és több mint hatvan mese érkezett be Vajdaság számos területéről. Kálló Dorián is a meseírók táborát erősítette.

„A kakartyú kalandjai című mesét írtam. Hasonlít az Egy ropi naplójára. Arról szól, hogy az a kakartyú mennyire peches. Ez az egész igazából egy manóról szó, hogy suli után, hogy ragad a kezére a rágógumi.”

A hagyományaink elengedhetetlen részét képezik a népmesék - mondta Rumenyákovity Szilvia, a Népkör Magyar Művelődési Központ művelődésszervezője.

„A hagyományőrzéshez nagyon fontos a mesék, a népmesék léte is. A gyermekeknek foglalkozni kell ezzel, hogy ne csak tündérmesékkel foglalkozzanak, vagy csak tévét nézzenek. A tanítók irányítsák őket afelé, hogy több népmesét olvassanak, nézzenek. Ez a pályázat is arra ösztönzi a gyerekeket, hogy arról, amiről olvastak, azt rajz formájába is öltsék. Saját maguk is találjanak ki mesét.”

A gyerkőcök nemcsak oklevéllel és ajándékcsomaggal tértek haza, de rajzaikból kiállítás is nyílt a Népkör épületében.

Mesélő Népkör-Népemese fesztivál
Szabadka
népmese
Rumenyákovity Szilvia

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.