Ugrás a tartalomra

Jézus a szeretet parancsát hirdeti

2022.04.10
11:50
2022.04.10
16:30
Forrás
Pannon RTV
Kezdetét veszi a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

A hagyományos virágvasárnapi ünnepi szentmise a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődik. Az ünnepi körmenet arról való megemlékezés, ahogy egykor Jézust ünnepelte a jeruzsálemi tömeg. A virágvasárnappal kezdődő nagyhét az egyházi év leggazdagabb időszaka.

A feljegyzések szerint sokan a ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, és Jézus elé szórták. A tömeg ezt kiáltotta: „Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!" Ennek nyomán került az ünnep szertartásai közé a pálmás, Európa északi tájain pedig a barkás körmenet.

Barka szenteléssel és körmenettel kezdődött a virágvasárnapi szentmise a kelebiai templom udvarán. Ilyenkor, tavasz kezdetekor a megszentelt barka a magyar néphagyomány szerint védelmet nyújt a rontás, betegség, vihar, jégeső ellen.

Kecskés István, vezető, Tarabuka gyermek- és ifjúsági kórus: „Virágvasárnap, amikor Krisztus bevonul Jeruzsálembe és ünnepli a tömeg, majd később pedig elárulja ugyanez a tömeg. A családommal, a kórussal itt szoktunk virágvasárnap összegyűlni, énekelni, segíteni ebben a liturgiában.”

Ez az egyházi év leggazdagabb időszaka, de nemcsak az egyház, hanem sok hívő számára is a legfontosabb ünnep.

 

Az egyház kifejezi hitét, miszerint a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja.

Paskó Csaba, plébános, Kelebia: „Most jön az Isten, aki a szeretet parancsát hirdeti, és ez a szeretet odáig megy el, hogy a saját életét adja az emberekért. Igazából ennek a megünneplése veszi kezdetét, nyilván mindenki a maga ünnepköre és kalendáriuma szerint, de valahol minden egyes húsvétnak ez a lényege, hogy van egy magasabb és fontosabb cél az ember életében mint a "carpe diem".

Virágvasárnap a bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapja és egyben a nagyhét kezdete.

virágvasárnap
húsvét

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.