Ugrás a tartalomra

Különösen erőteljesen érezteti hatását a klímaváltozás Chilében

2022.04.15
22:45
Forrás
elobolygonk.hu
Az ország vízellátása az északi és középső területeken az elmúlt 3 évtizedben 10–37 százalékkal csökkent, és 2060-ig további 50 százalékos visszaesés várható.

Tizenhárom éve tart az aszály, a Maipo és Mapocho folyók vízhozama egyre alacsonyabb. Hétfőn a fővárosi régió kormányzója bejelentette, hogy a közel 6 millió lakosú Santiagóban vízfogyasztást racionalizáló, vízkorlátozó intézkedésekre vezetnek be protokollt. A négyszintű riasztási rendszer zöldtől pirosig terjedő jelzéseket tartalmaz. A legalacsonyabb riasztási fokon közszolgálati bejelentésekkel élnek, majd a víznyomás csökkentése következik, végső esetben pedig területenként zárják majd el a vizet a városban, egyszerre körülbelül 1,7 millió ügyfél maradhat legfeljebb 24 órás időtartamra vezetékes víz nélkül. A vízhiány mértéke fogja meghatározni, hogy a csapokat 12, 6 vagy 4 naponta fogják elzárni.

klímaváltozás
Chile

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.