Ugrás a tartalomra

Mi kerül az ortodox hívek asztalára a húsvéti ünnepek alatt?

2022.04.22
16:11
2022.04.22
17:00
Forrás
Pannon RTV
Sokan voltak ma az újvidéki piacokon. Az ortodox hívek az ünnepi menühöz szerezték be az alapanyagokat.

Marijana Antić, férjével és tízhónapos ikreivel jött ki a piacra. A kisgyerekek mellett nem sok ideje van készülődni az ünnepre.

„Mivel ma nagypéntek van, ma böjtölni fogunk, tehát minden, ami nem állati eredetű, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, dió, ilyesmi, hal, halászlé feltétlenül, húsvétra pedig már gazdag a teríték, bárány, malac, ahogy szokták, krumpli, saláta, minél több friss zöldség és finom torta, de az ilyen kisgyerekekkel leginkább azt esszük, amit a nagymama készít.”

Stevan Milovićnál sokan vásárolták a házi készítésű aszalt gyümölcsöt és a halat.

„Ami a nagypénteki ünnepi asztalt illeti, azt Dalmáciában is tartottuk, így nálam lehet halat venni, tőkehalat, azt legtöbbször készítettük, ez hagyomány maradt, szóval természetesen tőkehal lesz az asztalon, olívaolajjal és diófélékkel.”

A húsvéti szokások közül a pravoszlávoknál a tojásfestés és a tojáskoccintás a legnépszerűbb. Az ünnepi ebédnél a család tagjai összekoccintják a tojásokat, a cél, hogy épségben maradjon. A festeni való tojásokat sokan már napokkal ezelőtt megvették.

Zorica Bugarčić, piaci árus, Bakolc: „Kijöttem múlt szombaton is, valaki már akkor megvette a tojásokat húsvétra. Valószínűleg mert úgy gondolják, hogy az ünnep előtt drágább.”

Szokás az is, hogy az első festet tojást megtartják a következő évi nagypéntekig. Úgy tartják, hogy ez a tojás megóvja a házat és a benne élőket.

húsvét
ortodox húsvét
nagypéntek

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.