Ugrás a tartalomra

A zöldhatáron is nagy a forgalom

2022.04.23
16:15
2022.04.23
17:18
Forrás
Pannon RTV
Horgosra továbbra is hatalmas migrációs nyomás nehezedik.

Továbbra is benépesítik az egykori jugoszláv határőrség elhagyott, romos épületeit az illegális bevándorlók. A közelmúltban még funkcióban lévő szerbiai határrendőrség martonosi egységének horgosi épületét is teljesen belakták. Az afgán, pakisztáni, marokkói és fekete-afrikai migránsok mellett egyre többen érkeznek Tunéziából is.

„- Tunéziából jöttem. Megyek Franciaországba.
- Minek? Dolgozni?
- Nem tudom.
- Ott a családod? Franciaországban?
- Igen. A családom Franciaországban van. Az egész családom ott van Franciaországban.
- Próbáltál átjutni a magyar határon?
- Magyarországra megyek, aztán Ausztriába, onnan meg eljutok Franciaországba.”

A migránsok egy része késeket tart magánál - mondják a falubeliek.

Rajzinger Ágnes, Horgos: „Ez az, amiért félnek már az emberek estefelé a gyerekeket is elengedni, meg a nők is. Ezt lehet tudni, ezt hallottuk.”

Arra is panaszkodnak a horgosiak, hogy sok esetben a migránsok bódult állapotban járják a települést. Ilyenkor agresszívek, egymással is összetűzésbe keverednek - állítják a helyiek.

Sajtóértesülések szerint Szabadkán már konkrét következménye is van annak, hogy a migránsok egy része drogot és alkoholt fogyaszt.

Egyes szabadkai és szerbiai hírportálok beszámolói alapján úgy tudjuk, hogy szerda reggel a szabadkai befogadóközpontban holtan találtak egy marokkói származású migránst, aki állítólag alkoholmérgezésbe és kábítószer-túladagolásba halt bele. Egyébként a szabadkai befogadóközpont jelenleg túlzsúfolt. 200 személy befogadására tervezték, jelenleg azonban, úgy tudjuk, mintegy 350-en tartózkodnak odabenn.

Ottjártunkkor is újabb bevándorlók érkeztek. Egy belgrádi taxis, hivatalos taxitáblája nélkül szállította a fővárosból Szabadkára a migránsokat. A befogadóközpont udvarában egy játszótér is található, mivel eredetileg kisgyerekes családok elhelyezésére építették. Most azonban kizárólag fiatal férfiak lakják be.

migráns
Horgos
határ
zöldhatár
illegális bevándorló

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.