Ugrás a tartalomra

Szent György-napi szokásokról tanultak a topolyai ovisok

2022.04.26
13:14
2022.04.26
16:03
Forrás
Pannon RTV
Ezen a napon vetettek számos növényt, mint a babot, lencsét, kukoricát, uborkát. A gyerekek is ültettek a magokból, majd kézműveskedtek.

Szent György-napi hagyományokat elevenítettek fel a topolyai tájházban. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány április 24-étől számítja, ehhez a naphoz számos szokás, hiedelem fűződik, melyeket játékos foglalkozások keretében mutatták be a gyerekeknek.

A Szent György-napi program egyben a Művelődési Ház keretében működtetett Tájház évadnyitó rendezvénye is.

Óvodás csoportok érkeztek a topolyai tájházba, ahol arról is hallhattak, hogy régen Szent György napján hajtották ki először az állatokat a legelőkre.

Ezen a napon vetettek számos növényt, mint a babot, lencsét, kukoricát, uborkát. A gyerekek is ültettek a magokból, majd kézműveskedtek.

Jakab Jázmin: „Ültettünk uborkát és csináltunk gyíkot, amit kidíszítettünk."

A néphit szerint a Szent György napja előtt fogott gyík a torokgyík vagy más torokbetegségek gyógyítására is alkalmas volt. Ezért a kézműves foglalkozásnak a gyík volt a főszereplője. Egyébként a gyíkok védett állatok, tilos őket befogni.

Vukelity Kevin: „Régen, ha a gyerekek torka fájt, akkor fogtak gyíkot és a torkukhoz dörgölték."

Az óvodások rendszeresen részt vesznek a Tájház programjain.

Onhaus Gyalus Gyöngyi, a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvónője: „A gyerek ezáltal megismerik a saját hagyományaikat, amik sajnos már mostanában feledőben vannak, de mi azért törekszünk rá, hogy ne múljanak ki teljesen és ne feledkezzenek meg róla."

A Szent György-napi rendezvénynek már hagyománya van Topolyán, melyet a Művelődési Ház keretében működtetett Tájházban szerveznek.

Sihelnik Ágnes, a topolyai Művelődési Ház munkatársa: „Azzal együtt, hogy a Szent György-napi hagyományokról szót ejtünk, a gyerekek kézműveskednek is, de ezzel a programmal nyílik meg a Tájház évadja és ezt a napot követően sorakoznak majd a programok egészen őszig, illetve télig. A Szent György nappal kapcsolatban a mai programunk a hagyományokhoz híven abból áll, hogy ismertetjük a gyerekekkel Szent György legendáját, bemutatjuk azokat a hagyományokat érintőlegesen, amelyek Szent György napjához kapcsolódnak."

A gyerekek népi játékokat is kipróbálhattak valamint finom falatok várták őket.

Topolya
óvoda
kézműveskedés
Szent György

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.