Ugrás a tartalomra

Támogatásban részesültek a fóliasátras termelők

2022.04.28
14:26
2022.04.28
16:06
Forrás
Pannon RTV
Fóliasátras zöldség-, virág-, és gombatermesztőket támogat a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság. A sikeresen pályázók között 101 millió dinárt osztottak ki.

A tartományi titkárság támogatásának köszönhetően modernebb, felfújható fóliák kerülnek Péter Istvánék már meglévő fóliasátor konstrukciójára, emellett automatikus szellőztetést is beépítenek. A kupuszinai gazda az illetékes tartományi titkárságtól félmillió dinárt kapott a fejlesztésre. „Az önrész is úgy durván félmillió dinárba került, úgyhogy ez egy elég szép invesztíció ahhoz képest, hogy ez már egy álló fóliához, tehát gyakorlatilag ez csak a fólia cseréje.”

Császár Kalmár Zsuzsanna már több ízben pályázott sikeresen a tartományi titkárságnál. „Most szeretnénk a palántanevelésre a fűtést megoldani, mivel idén is nagyon korán jött a hideg, sokáig tartott a tél, és nagyon hideg volt. Emiatt szükségét látjuk annak, hogy a fűtést is be tudjuk indítani a fóliasátrakban, növényházakban, főleg palántanevelés céljából.”

Összesen 134 szerződést írtak alá. A termelők 150 ezer dinártól 1 millió 650 ezer dinárig terjedő támogatást kaptak 60, illetve 70 százalékos költség-visszatérítésre.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Számunkra azért jelentős a fóliasátras termelés, mert így tudnak a gazdák kis területeken intenzív növénytermesztéssel nagyobb haszonra szert tenni, és az is egy fontos dolog, hogy nagyon sok fiatal, aki a mezőgazdaságban valamiféle potenciált lát, az nagyon sokszor a fóliás termelésbe vág bele, és ebben látja a jövőjét. Ezért úgy gondoljuk, hogy rendkívül fontos az, hogy a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság évről évre támogassa ezeket a vonalakat.”

A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság erre a pályázatra 101 millió dinárt különített el, az eredetileg tervezett 80 millió helyett.

Tartományi Mezőgazdasági Titkárság
Ótott Róbert
fóliasátor

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:38, Frissítve: 07:43

Ma van Đurđevdan

A Juliánusz naptár szerint április 23-án, a Gergely naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.