Ugrás a tartalomra

Találkozások az Úri utcában

2022.04.30
11:05
2022.04.30
15:19
Forrás
Pannon RTV
Lauka Gusztáv, koszorús költő, Petőfi barátja nagybecskereki éveit elevenítették fel a Találkozások az Úri utcában című rendezvénysorozat ötödik megállóhelyén, a becskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület székházában pénteken este.

Az idén van egyébként a költő halálának a 120. évfordulója.

Lauka Gusztáv író, az első magyar élclap, a Charivari szerkesztője, Vitkán született. Vidéki életet szántak neki, de Őt elsősorban az írás és a társasági élet vonzotta. Részese volt az 1848/49-es történelmi eseményeknek. A szabadságharc leverése után egy ideig bujdosott. Életének utolsó szakaszát Nagybecskereken töltötte. Megyei levéltárosként, a Torontál lap szerkesztőjeként az itteni magyar közélet emblematikus alakja volt.

Léphaft Pál, a Magyar Szó nyugalmazott karikaturistája: „Példát mutatott. Nemcsak evvel a húsz évvel, hanem teljes életével. Hiszen Petőfi barátja volt, Jókai barátja volt, Kossuthnak a jegyzője volt. Később érdemei elismeréseként került Nagybecskerekre, és itt tette a dolgát. Nagyon jó szerkesztő volt. De mért beszélünk róla? Mert rendkívül jó ember volt. Mozgatta a közéletet és kitűnő humorával mindenhol jelen volt. Azt hiszem, hogy erre a derűre, jókedvre nekünk ma is szükségünk van.”

Lauka Gusztáv 1902-ben hunyt el. Utána irodalmi és közéleti munkássága jórészt feledésbe merült.

Németh Ferenc, művelődéstörténész: „Nagybecskereken három kötetet jelentetett meg. Fiatal újságírók, írók, költők pályáját egyengette. Ő volt Petőfi kultuszának bánáti elindítója. Emlékjegyzeteiben Arany Jánosra, Petőfi Sándorra, Szendrei Júliára emlékezett, mert az ő baráti körükbe tartozott.”

Az Úri utcai találkozások egyik célja, hogy felpezsdítsék Becskerek kulturális életét, másrészt pedig, hogy rádöbbentsék a város magyarságát arra, hogy Nagybecskerek valamikor nemcsak Bánát szellemi központja volt, hanem bizony Budapestről is figyeltek mindarra, ami a Bega-menti városban történt.

Klemm József, újságíró: „Úgy éreztük, hogy mivel április van, és Lauka is inkább a könnyed, humoros hangvételű írásairól ismert, akkor ehhez hozzákapcsolunk még valamit. Mégpedig Léphaft Pál közismert karikaturistánk kiállítását, aki más szemszögből mondja el azt, hogy milyen is a rálátása a 21. század magyarságának a korszerű kérdéseire.”

Lauka Gusztávról nem neveztek el utcát Nagybecskereken. Semmilyen irodalmi megmozdulás se vette fel a nevét. 1967-ben emléktábla került a házra, ahol élt, 1969-ben pedig mellszobrot kapott az ismert becskerekiek Panteonjában, a Karađorđe-téren. Örök nyugvóhelyét a nagybecskereki katolikus temetőben a muzslyaiak gondozzák.

Nagybecskerek
Találkozások az Úri utcában
Lauka Gusztáv
Klemm József
Németh Ferenc
Léphaft Pál

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.