Ugrás a tartalomra

Kihalás fenyegeti a hüllőfajok 21 százalékát

2022.05.03
11:00
2022.05.03
11:07
Forrás
ng.24.hu
Egy új, átfogó vizsgálat 10 196 hüllőfaj egyötödét sorolta a veszélyeztetett, a súlyosan veszélyeztetett vagy a kihalással fenyegetett kategóriába.

A 21 százalékkal a hüllők ugyan lemaradtak a kétéltűek 41 százalékos és az emlősök 25 százalékos arányától, de még mindig rosszabb a helyzetük, mint a madaraké, azok 14 százalékának veszélyeztetettségével.

A galápagosi tengeri leguán az egyetlen gyíkfaj a világon, amely alkalmazkodott a tengeri élethez, szintén a kihalással veszélyeztetettek közé tartozik.

A fajnak ötmillió évébe telt, hogy alkalmazkodjon a tengeri táplálkozáshoz. Ilyen sok evolúciós történelem menne veszendőbe, ha ez az egyetlen faj kihalna.

A hüllőket fenyegető legnagyobb veszély az egész világon az élőhelyeik pusztulása. A vadászat, az invazív, nem honos fajok szintén veszélyt jelentenek.

veszélyeztetett állatok
veszélyeztetett faj
hüllő

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.