Ugrás a tartalomra

Varázslatos koncertet adtak a madarak

2022.05.07
11:27
2022.05.07
18:09
Forrás
Pannon RTV
Csodás madárkoncertet hallhattak azok, akik pénteken este részt vettek a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület Fülemülék éjszakája elnevezésű madármegfigyelő túráján.

A fülemüle, Európa egyik legszebb hangú énekesmadara április közepén tér vissza Afrikából. Ilyenkor a hímek területjelölés és a tojók elbűvölése céljából hallatják a költőket és zeneszerzőket is megihlető hangokat.

A Topolyai Múzeum elől indult a madármegfigyelő túra. Sarlós fecskét, örvös galambot és gólyákat is láthattak útközben a résztvevők. Kovács Tajkman Krisztina kisfiával, Ákossal érkezett a sétára.

„Nagyon tetszik a program, azért jöttünk, hogy kicsit vele is megismertessük a természetet, igaz, hogy ő még annyira ezt az egészet nem tudja felfogni, de úgy gondolom, hogy időben kell kezdeni azt, hogy a gyerekeket hozzászoktassuk a természet csodáihoz.”

A Topolyai-tó melletti bokrosokban alkonyatkor csodás madárkoncert fogadta a túrázókat. A főszereplő pedig a fülemüle volt. Kalmár Dávid barátaival érkezett, hogy hallhassa a madárdalt.

„Azért jöttem a Fülemülék éjszakájára, mert még soha nem voltam, és érdekelt, hogy milyen hangot adnak ki.”

A fülemüle, vagyis a csalogány április közepén érkezik vissza Afrikából és bokros területeken telepszik meg. A hímek jellegzetes éneke alkonyatkor, éjfél és két óra között, valamint hajnalban is hallható.

Sihelnik József, ornitológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Egy picit korábban érkeznek a hímek és területet foglalnak és akkor már elkezdenek énekelni, a hangjukkal, énekükkel jelzik a másik hímeknek, hogy ez az ő területe, majd pedig nyilván a tojóknak szól azután a hang, tehát minél szebb hangú, minél erőteljesebb hangú a hím, az kelendőbb a tojók körében.”

A fülemüle fokozottan védett faj. Általánosan elterjedt, biztos populációja él Vajdaságban. Az Arcus szombaton Kishegyesen is megszervezi a Fülemülék éjszakáját.

Fülemülék éjszakája
Arcus Környezetvédő Egyesület
Sihelnik József
madárles
Topolya

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.