Ugrás a tartalomra

Több mint 200 borminta érkezett a horgosi Nagy Honi Borversenyre

2022.05.07
12:11
2022.05.07
17:17
Forrás
Pannon RTV
A mintákat több mint 30 szakember zsűrizte.

A borversenyen csakis saját készítésű borokkal vehettek részt a jelentkezők, mintánként 3 darab palackos bor leadásával. Fehér-, vörös-, rozé- és desszertborok kategóriájában lehetett versenyezni. Kovács János Felvidékről érkezett. Az ógyallai borászati körzet Szent Orbán Borrendjének tagjaként csapatával 15 mintát hoztak el a versenyre.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk ezen a versenyen, aminek évről évre emelkedik a színvonala. Nagy öröm az, hogy össze tudjuk hasonlítani a minőséget, mondjuk, a fajtákon belül, mert teljesen mást mutat, mondjuk, egy Küküllő menti olaszrizling és felvidéki hozott olaszrizling.”

A palackokon fel kellett tüntetni a bor fajtáját, színét és évjáratát, termelőhelyét, cukortartalmát. A zsűri pozitív hozzáállással igyekszik a borok értékeit kiemelni, hiszen az ilyen jellegű versenyek feladata az, hogy a termelőt tájékoztassa a bor színvonaláról. – nyilatkozta Kisari István kecskeméti borász, a verseny szakmai irányítója.

„Én úgy gondolom, hogy egy nagyon különleges évjárat volt a 2021-es. Nagyon nehéz volt az időjárási anomáliákat figyelembe véve, nagyon nehéz volt meghatározni és megkeresni azt az ideális szüreti időpontot. Bár bor szempontjából egy lényegi kérdés.”

A Nagy Honi Borversenyt először 2002-ben szervezték meg, akkor még 70 minta érkezett be, idén pedig már több mint 200.

Bacskulin István, a Szent Orbán Borlovagrend nagymestere, Horgos: „2018-ban 264 mintánk volt, tehát nagyon remélem, hogy ott leszünk valahol plusz-mínusz tíz százalékkal a 2018-as mintánál. Ha kevesebb lesz, nem baj, mert nagyobb területről érkeztek minták és ez nekünk plusznak számít.”

A borversenyre Albániából, Szlovákiából, Romániából, Magyarországról és egész Szerbia területéről érkeztek minták.

Nagy Honi Borverseny
Horgos
borverseny
Bacskulin István

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.