Ugrás a tartalomra

Telt házas koncert a szabadkai zsinagógában

2022.05.13
07:58
2022.05.13
16:52
Forrás
Pannon RTV
31 év után ismét fellépett a Zsinagógában az Albe Vidaković székesegyházi kórus.

Telt házas előadással zajlott a 31. Resurrexit - hagyományos húsvéti koncert a szabadkai Zsinagógában. A koncerten hallható volt még a Szabadkai Filharmónia, helyi zeneszerzők műveit adták elő, valamint fellépett a Collegium Musicum Catholicum is. Nagy érdeklődés övezte az idei Hagyományos Húsvéti Koncertet, ugyanis az előadók olyan darabokat adtak elő, melyek Szabadkán most voltak először hallhatóak.

Zsiga Pál, hegedűművész:
Albe Vidakovićtól fogunk játszani. Az lesz az ősbemutató valójában. Egy zeneszerző pap volt. Ha jól tudom, 1952 vagy 1953-ban írta ezt a művet, amit ma este fognak hallani.

A koncerten többek között Charles Gounod, Benedetto Pellizzari és szerbiai elismert zeneszerzők műveit is előadták. Szólistaként Pamela Kis Ignjatov és Guzsvány Izabella adott elő darabokat. David Bertran orgonaművész pedig a Zsinagóga orgonáját szólaltatta meg.

Jasna Vojnić, elnök, Horvát Nemzeti Tanács:
Valójában egy közösségként szeretnénk megmutatni, hogy képesek vagyunk egy ilyen nagyszerű eseményt megvalósítani, és hogy a ma hallható világhírű zenei nevek mellett, vagyis az európai nagy zeneszerzők mellé tehetünk olyan zeneszerzőket, akik itteniek. Ők pedig Albe Vidaković és Bela Anišić. Tehát a mai koncert egy fúzió lesz a mi nagy neveinkkel. Azt hiszem, ez valóban csodálatos lesz.

A húsvéti koncert a Horvát Nemzeti Tanács és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

szabadkai zsinagóga
koncert

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.