Ugrás a tartalomra

„Minden gyermekben ott a tehetség”

2022.05.13
16:56
2022.05.13
19:14
Forrás
Pannon RTV
Erasmus+K2 programban vesz részt közösen a Keviben működő Móra István Művelődési Egyesület és egyben Tehetségpont erdélyi és magyarországi partnereivel.

A vajdaságiak a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvánnyal és a magyarországi Létra - Lépj át a Határaidon Közösségi Egyesülettel több éven át dolgoznak együtt a hátrányos helyzetű személyek fejlesztése érdekében.

A projekten belül „jó gyakorlatok” kidolgozására kerül sor, amely elősegíti az alulteljesítő gyermekek fejlesztését. A hátrányos helyzet miatt ezek a gyerekek sokszor a társadalom szélére kirekesztett meg nem értett tehetségek, ezen szeretnének a résztvevők változtatni.

Francsics Dorina, alelnök, Létra Egyesület, Magyarország: „A programba Magyarországon Aszód, Galgahévíz illetve Tura településeket szeretnénk bevonni. Ott kifejezetten halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket szeretnénk a programba bevonni célcsoportként. Nagyon fontos, hogy Magyarországon a MATEHETSZ Tehetségpont Hálózata egy nagyon jól működő tehetségpont hálózat, ami iskolák és számos intézmény bevonásával fejleszti a tehetségeket, több mint 10 éve.”

Az Európai Unió által biztosított 60 ezer euró értékű vissza nem térítendő támogatású projekt részeként kifejezetten az alulteljesítő és hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozása kerül előtérbe.

Csemer Patrícia, elnök, Létra Egyesület, Magyarország: „Minden gyermekben ott a tehetség, csak meg kell találni azt az eszközt, amivel ki tudjuk őket bontakoztatni, persze nem lesz senkiből zseni és nem lesz mindenki kitűnő, hanem a saját szintjüknek megfelelően tudnak kibontakozni. Ez már az ő boldogságukhoz tökéletesen elég. Mi erre fókuszálunk a projektben.”

Az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő kevi Móra István Művelődési Egyesület 12 éve működik akkreditált Tehetségpontként. Különböző műhelymunkákkal, előadásokkal, bemutatókkal igyekeznek elősegíteni a tehetségek kibontakozását.

Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „Tapasztalatunk van a komplex feldolgozásban és úgy gondoltuk, hogy ebben a projektben részt veszünk, hiszen megkerestek bennünket és örömmel veszünk részt benne. Mi azt várjuk ettől a projekttől, vagyis az egészet úgy szervezzük meg, hogy komplex feladatköröket fogunk leosztani.”

Az egyesület a szülők bevonásával szeretné elősegíteni az előttük álló munka sikerességét, hiszen a gyermekek oktatásában erőteljes rész rájuk hárul. A jó gyakorlatokkal pedig a közösségformálás sikere sem maradhat el - tette hozzá Perpauer Attila.

Perpauer Attila
Móra István Művelődési Egyesület
Erasmus
Kevi

Most

13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.
10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.