Ugrás a tartalomra

Roland Garros - Đoković a favorit

2022.05.20
10:56
2022.05.20
11:05
Forrás
MTI
A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

A férfi elitben a vasárnap 35 éves Đoković hónapokat hagyott ki oltatlansága miatt a szezon elején, lassan lendült játékba, de legutóbb Rómában már ismét bombaformában teniszezett, és begyűjtötte hatodik címét a Foro Italicóban. A Párizsban 2016-ban is bajnok szerb klasszis tavaly a francia fővárosban szerezte meg 20. és mindmáig utolsó GS-trófeáját, ugyanis szeptemberben kikapott Danyiil Medvegyevtől a US Open döntőjében, a januári Australian Openről pedig hazaküldték, mert nem oltatta be magát koronavírus ellen.

A Melbourne-ben 21. Grand Slamét megnyerő Rafael Nadal - aki 13 párizsi diadalával is rekorder - parádésan kezdte az évet, ám az áprilist kihagyta fáradásos bordatörés miatt, majd Rómában lábproblémái miatt csak a nyolcaddöntőig jutott. Így 18 év után először eshet meg vele az, hogy trófea nélkül zárja az idényt kedvenc borításán. A 35 éves klasszis elképesztő, 105/3-as győzelmi mérleggel büszkélkedhet a Roland Garroson.

Favoritnak számít a 19 éves Carlos Alcaraz is, aki idén négy tornát nyert meg, és Madridban megverte Nadalt, Đokovićot, valamint az olimpiai és világbajnoki címvédő Alexander Zverevet. A murciai tinédzsernek van a legtöbb (28) győztes meccse idén a mezőnyben, és úgy áll az ATP-rangsor 6. helyén, hogy egy éve még a 120. volt.

A 20-szoros GS-bajnok Roger Federer várhatóan csak a nyár második felében tér vissza, a Garroson 2015-ben győztes, szintén svájci Stan Wawrinka nincs formában, mint ahogy a szintén hosszú kihagyás után visszatért, Párizsban kétszeres döntős osztrák Dominic Thiem sem.

A 2019-ben ATP-világbajnok görög Sztefanosz Cicipasz a tavalyi döntőben dupla szettelőnyről kapott ki Đokovićtól, és idén az is mellette szólhat, hogy áprilisban megvédte címét a monte-carlói salakon. Zverev ugyancsak messzire juthat Párizsban, a világranglistán második Danyiil Medvegyev viszont gyengén teljesít a vörös borításon, ráadásul nemrég sérvműtéten esett át és egyetlen meccset vívott salakon idén.

A nőknél nagy meglepetés lenne, ha a világelső Iga Swiatek nem ismételné meg 2020-as párizsi diadalát. A 20 éves varsói játékos immár 28 találkozó óta veretlen, vasárnap megvédte címét Rómában, és legutóbb február 16-án Dubajban kapott ki. Jó esélyekkel lép pályára a Stade de Roland Garrosban a címvédő cseh Barbora Krejcikova, valamint a Madridban győztes tunéziai Onsz Dzsabőr is. A januárban Australian Open-bajnok és világelső Ashleigh Barty váratlanul visszavonult, a 2018-as győztes román Simona Halep sérülések miatt nincs nagy formában, a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williams - aki 2017 óta hajszolja a rekordbeállítást jelentő 24. GS-serlegét - pedig tavaly Wimbledon óta nem versenyez, és várhatóan a nyáron tér vissza.

Az elmúlt két évben a pandémia miatt csak korlátozott számban engedtek be nézőket a francia rendezők - akik 2020-ban szeptemberre tették át a viadalt -, ezúttal viszont újra telt ház lehet már a komplexum húsz pályáján.

A magyarok közül az idén főtáblás Fucsovics Márton, Balázs Attila, Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma közül csak Fucsovics volt ott tavaly a rajtnál, és a második körben kiesett.

Roland Garros
Novak Đoković
Danyiil Medvegyev
Australian Open
Iga Swiatek
Rafael Nadal
Carlos Alcaraz
Alexander Zverev
Roger Federer
Dominic Thiem
Sztefanosz Cicipasz

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.