Ugrás a tartalomra

Virológus: Nincs ok pánikra, nem olyan egyszerű elkapni a majomhimlőt

2022.05.22
13:57
2022.05.22
18:21
Forrás
Pannon RTV
Nincs ok pánikra, nem egyszerű elkapni a majomhimlőt, jelentette ki dr. Milanko Šekler, virológus. A szakember elmondta, eddig 12 országban 92 személynél regisztrálták a majomhimlő kórokozó okozta fertőző betegséget.

Kilenc európai országban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és legutóbb Izraelben regisztráltak majomhimlős esetet. Šekler elmondta, Európában eddig senki sem halt bele a kórokozó okozta szövődményekbe, ugyanis a vírusellenes gyógyszerek hatékonynak bizonyultak. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a kanyaró elleni vakcina mintegy 85 százalékban biztosít védettséget a majomhimlő ellen.

„Ami jó a himlőnél, hogy a beteg csak akkor fertőz, amikor már megjelennek a tünetek. Amikor himlős beteggel találkoznak, talán nem kell külön elmondanom, hogy mit ne csináljanak. A himlősöket el kell kerülni. Ebben az esetben nagyon egyszerű a megelőzés, mert a betegségnek olyanok a tünetei amilyenek. Nem olyan, mint a koronavírusnál, hogy valaki több napon át fertőzhet, vagy még az inkubációs időszakban is fertőzhet, közben meg nincsenek tünetei. Ebben az esetben az inkubációs idő általában 5 és 14 nap közötti, néha tovább is tarthat. Amikor már megjelennek a kiütések, akkor a beteg már nagyon fertőző. Minden sebből több millió vírusrészecske jön ki. Ebből világossá válik, hogy el kell kerülni azt, aki himlős. Ennyi. Nem kell pánikolni.”

majomhimlő
Milenko Šekler

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.