Ugrás a tartalomra

Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem: Vallás, nemzeti kisebbségi jogok Európában

2022.05.24
14:56
2022.05.24
16:56
Forrás
Pannon RTV
Mintegy tíz országból érkeztek a résztvevők, akiknek eszmecserére, kapcsolatépítésre és esetleges vitákra is van lehetőségük.

A törökök elleni küzdelem, nehézségek az együttélés során. A konferencia témája a Balkán-félsziget. Ez képezte a múltat, a jövő pedig bizonytalan a régióban - jegyezte meg Makkai Béla magyarországi történész előadása után.

"Minden olyan régióban biztonságosabban lehet jövőt tervezni és építeni, ahol nyugalmasak a struktúrák,a határok például, a társadalmi elégedetlenség nem csap ki az elfogadható határán, sajnálatos módon mind gazdaságilag, mind politikailag töredezettebb mint Európa nyugatabbi vége és bizonyos földrajzi tagoltság is afelé mutat, hogy nehezebb összetartani ezt a régiót egy minden ítélő számára elfogadható keretben."

Nemzeti kisebbségi jogok minden európai államban léteznek, az alapokban nem térhetnek el sehol, viszont nagyon minimálisan az adott ország gazdaságához igazodva különbözhetnek - erről is szó volt a konferencián. Magyarországon 13 elismert nemzeti és etnikai kisebbség él, az egyik pedig a szerb.

Manzinger Krisztián, a Károli Református Egyetem jogásza: "Nagyjából Európában mindenki egyet ért, hogy a nemzeti kisebbségek kultúrája gazdagítja az adott országot. Szent Istvánnak volt már az intelmeiben, hogy az egynyelvű ország esendő, ezt nagyjából így gondoljuk ma is. Azt látjuk, hogy egyre több országban ténylegesen bevett gyakorlatként jelentkező megközelítés, nagyon kevés olyan ország Európában, ami kifejezetten asszimilációs jellegű politikát visz."

Minden évben más nemzetrészen tartják a konferenciát, témában is igazodva a területhez. Idén Szabadkán.

Gaál Enikő, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem alelnöke: "Minden évben, 1969-től, megtartotta konferenciáját a szabadegyetem, de 2019-ben, éppen az 50.-et, Felsőőrön tartotta, most a covid után, a vége felé Magyarországon és Magyarország után mindig egy határon túli terület következik. Délvidékre azért esett a választás, mert majdnem 20 éve, hogy utoljára itt volt a konferencia."

A konferencia délelőtti programját kerekasztal-beszélgetés zárta, melynek témája az együttélési modellek voltak. A délvidéki magyarságról és az MNT szerepéről Erdődi Edvina alelnök beszélt.

Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem
előadás
Szabadka

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.