Ugrás a tartalomra

Korszerű gépek és újítások kellenek

2022.05.24
19:33
Forrás
Pannon RTV
Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

A vásárlási szándék nem maradt el egy gazdánál sem, mert az újítások nélkül már nem lehet versenyképesen termeszteni - mondta Drobnyik Lajos, aki Tiszakálmánfalváról érkezett a kiállításra: „Traktorba szeretnék navigációt, hogy el tudjuk érni a maximális hozamot a termelésben.”

Tóth Sándor bácsfeketehegyi gazdálkodó vetőgépet szeretne vásárolni: „A kapcsolható eszközök ára emelkedtt 50-70 százalékkal az elmúlt évekhez viszonyítva. Érdeklődünk bizonyos újítás céljából.”

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének meghívására érkeztek vendégek Felvidékről és Erdélyből is. A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros Szervezete az új technológiák megismerése reményében látogatott el a vásárra – mondta Fazakas Miklós, elnök: „Úgy gondoljuk, hogy van mit látni, van mit tanulni, még úgy is, hogy ez egy Unión kívüli mezőgazdaság, de ugyanakkor az is látszik, hogy ez egy olyan mezőgazdaság, amely a saját lábán áll, nem támogatásból és ingyen pénzből él.”

A vajdasági kis családi vállalkozások a Prosperitati Alapítvány jóvoltából mutatkozhatnak be a vásáron. Török Erzsébet Bácsfekethegyről a méztermékeit ismerteti: „Nagyon sok látogató van, nagyon sok érdeklődő, rengeteg ember meglátogatja a vásárt, jönnek, nézelődnek, ha kérnek, mi szívesen kóstoltatunk, úgyhogy mi nagyon elégedettek vagyunk.”

A vásáron kiállított gépóriások és új berendezések ára igencsak megterhelik a gazdálkodók pénztárcáját, de ennek ellenére még a pályázati lehetőségek hiányában is szükségesnek tartják az újításokat – mondta Kiss Imre, a Kite kft vezérigazgatója: „A terményárak egyre magasabbak, a gépek gyártói is emelik az árakat, mert a nyersanyag árak is egyre inkább emelkednek. Azt gondolom, hogy be kell fektetni ahhoz, hogy az új gép, a modernebb gép termeljen, pénzt hozzon a gazdaságnak.”

A rendezvényen idén sem marad el a vásári nyereményjáték, amelyen öt szerencsés nyertest sorsolnak majd ki csütörtökön délután. Egy permetezőgép, egy műtrágyaszóró, egy traktorpótkocsi és két traktor várja a gazdáját.

Újvidéki Mezőgazdasági Vásár
gép
pályázat
vásárlás

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.