Ugrás a tartalomra

A jégvédelem hatalmas károktól óvja meg a termelőket

2022.05.24
21:04
2022.05.25
07:50
Forrás
Pannon RTV
A napokban a nyári hőség után jégeső és vihar miatt adtak ki országos riasztást. Zoran Babić, a szerbiai jégvédelmi központ vezetője szerint a jégelhárító állomások elegendő számú rakétával rendelkeznek.

A jégkár elleni védekezés szezonja egy hónappal ezelőtt kezdődött. A korábbi években óriási volt a jégkár, az épületeken kívül a mezőgazdasági kultúrákban keletkezett a legnagyobb veszteség. 

Az elmúlt években a késő tavaszi-nyári időszakban sok helyütt jégeső pusztított lakott településeken és a szántóföldeken egyaránt, hatalmas károkat okozva a termelőknek.

A jégkár ellen a gyümölcsészek jégvédelmi hálókkal védekezhetnek, a szántóföldi növénytermesztőknek nincs ilyen lehetőségük, ezért a terménybiztosítás kötése elengedhetetlen, a mezőgazdasági termelőknek fokozottan érdemes figyelniük a jégvédelmet támogató pályázatokat. 

Május és június hónapokban a leggyakoribbak a jégesőt hozó felhők, viszont az időjárás melegedésével egyre veszélyesebbek. A bajsai jégelhárító központ Bácska nagyobb részét és Észak-Bánát területét védi 156 kilövő állomással rendelkezik, melynek nagyobb hányada aktív. A védendő terület 715 ezer hektár, melynek 88 százaléka mezőgazdasági terület. Topolya önkormányzata rakéták vásárlásával támogatja a bajsai hidrometeorológiai központ jégvédelmi munkáját. 

A jégelhárító állomások elegendő számú rakétával rendelkeznek - nyilatkozta Zoran Babić, a szerbiai jégvédelmi központ vezetője. A jégelhárító központokat az utóbbi években automatizálják a hatékonyabb védelem érdekében. 

Jelenleg mintegy 350 automatizált állomás van Szerbia területén, és 900 működik lövészekkel. Nincs 100 százalékos védelem, amit a jégvédelmi központ tud nyújtani, az 50-70 százalékos, tette hozzá a szakember.

jégvédelem
jégvédelmi
jégvédelmi háló
Jégvédelmi rakéta
Jégvédelmi rakéták
jégvédelmi rendszer

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.