Ugrás a tartalomra

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

2022.05.25
12:21
2022.05.25
18:47
Forrás
Pannon RTV
A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.

Gyűrűket és karkötőket készítettek nemezből a magyarkanizsai gyerekek. Legtöbbjük még sosem próbálta az ősi eredetű textilanyagot, de most élvezettel sodorták a vizes nemezeket.

Csikós Réka: „Bármilyen színből lehet készíteni. Rá kell csavarni három ujjunkra, megvizezzük és elkezdjük dörzsölni a tenyerünket. Így készül a gyűrű.”

Teleki György: „Egyszerűen csak a gyűrűt így például kezeddel összedörzsölöd meg vízbe rakod. Könnyű elkészíteni.”

A képtárban az elmúlt időszakban is több, hasonló foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, a cél, hogy minél több megismerkedjenek a munkájukkal és valamilyen kézműves foglalkozáson kipróbálhatják magukat.

Muhi Zsuzsanna, a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtár vezetője kiemelte: „A nemezelés mindig nagyon tetszik a gyerekeknek. A gyűrű egy olyan tárgy vagy használati eszköz, amit még nem csináltak. A negyedikesek pedig már vannak olyan nagyok, olyan ügyesek, hogy ezt el tudják készíteni.”

A képtár a nyár folyamán is otthont ad majd különböző kézműves foglalkozásoknak, valamint az irodalmi foglalkozások sem maradnak majd el.

Magyarkanizsa
Dobó Tihamér Képtár
Muhi Zsuzsanna

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.