Ugrás a tartalomra

Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament Robert Golobot

2022.05.25
22:55
2022.05.25
23:01
Forrás
MTI
Az emelkedő árak kezelése és az egészségügy megreformálása lesz a kormánya legfőbb célja.

Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament szerdán Robert Golobot, az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom vezetőjét. Várhatóan hárompárti balközép kormányt alakít majd. Golob ezzel felhatalmazást kapott a kormányalakításra. Az új kormánykoalíciót várhatóan alkotó három párt, a balközép Szabadság Mozgalom, a Szociáldemokraták és a Baloldal összesen 53 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban. A szlovén törvények szerint Golobnak 15 nap áll rendelkezésére, hogy miniszter-jelöltjeit a parlament elé terjessze. A kormánytagokról ugyanakkor várhatóan már június 3-án szavaz a nemzetgyűlés. A kormány akkor léphet hivatalba, ha a miniszterek több mint kétharmadát kinevezik.

A politikus a parlamenti vita előtt, a délután folyamán felszólalásában elmondta: az egészségügy megreformálása és az emelkedő árak kezelése lesz kormánya legfőbb célja. Irányelvként a társadalmi igazságosságot, a szolidaritást és a tudásalapú társadalmat jelölte meg. Kiemelte: a jóléti állam sarokköve a hozzáférhető közegészségügyi rendszer.     

Másik fontos problémaként a magas energia- és élelmiszerárakat említette. Golob ígéretet tett arra, hogy kormánya szeptemberig megvizsgálja a drágulások okait, és szükség esetén árszabályozással megfékezi őket, de azzal fogják kezdeni, hogy megállapodásra törekszenek a beszállítókkal és a kereskedőkkel, hogy "a teher egy részét ők viseljék" - hangsúlyozta. "Nem érdemlünk háborús haszonlesőket, és nem is lesznek ilyenek Szlovéniában, mindenkinek vállalnia kell a maga részét a teherből" - jelentette ki.

Robert Golob
Szlovénia
kormányfő

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.