Ugrás a tartalomra

Kihirdették a Közegellenállás riportpályázat eredményeit

2022.05.29
09:44
2022.05.29
17:17
Forrás
Pannon RTV
Keszég Károlyról emlékeztek meg Padén.

A 25 éve elhunyt padéi származású Keszég Károly újságíró-riporterről, az egykori Napló főszerkesztőjéről emlékeztek meg szülőfalujában. Az esemény részeként kihirdették a 23. Közegellenállás nevet viselő riportpályázat eredményeit.

A Keszég Károly tiszteletére celebrált szentmisét követően sírhelyét koszorúzták meg az egybegyűltek. A helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör tagjai valamint vendégelőadóként az adai Czéczó banda ünnepi műsort mutattak be. Keszég Károly munkásságát fenntartani és életfilozófiáját átadni kötelességünk - nyilatkozta Komáromi Róbert, a Kultúrkör elnöke. „Fontosnak azért tartjuk, mert padéi volt, meg ízig-vérig magyar ember. A legnehezebb időkben a magyarságról írt és a magyarokat próbálta összetartani és ezért tartjuk mi a Kultúrkörben fontosnak, hogy megemlékezzünk róla, meg, hogy minden évben ez a lehetőség fennálljon, hogy a riportpályázatokon keresztül az ő munkásságát is felmutassuk.”

A rendezvényt a Hét Nap hetilap által meghirdetett fotópályázat díjazott munkái színesítették, mindemellett kihirdették a Közegellenállás riportpályázat győzteseit is. Tóth Lívia, zsűritag, a Hét Nap hetilap főszerkesztője: „Az idén a beérkezett pályamunkáknak a mennyiségével nem voltunk elégedettek, mert azért egy kicsit kevésnek találtuk, viszont a minőségével annál inkább. Nagyon érdekes, jó témákkal foglalkozó, aktuális írásokat, riportokat kaptunk.”

Bíró Tímea költő- újságíró mellett, kollégánk, Butás Markovics Annamária a Sekélyvizű, új-zélandi tó, hat betű című írásával a zsűri különdíját érdemelte ki. Munkájában Trianon témáját dolgozta fel, egy történészt és egy rendezőt megszólaltatva. Butás Markovics Annamária, belgrádi tudósító, Pannon RTV, MTI: „Elkezdtem kutatni a családfámat és azt vettem észre, hogy mindkét ágon nagyon sok magyarországi rokonom van. Ezzel egy időben elkezdtem, valahogy így bevillant az a mondás, hogy magyar az, akinek fáj Trianon. Elkezdtem ezen gondolkodni, hogyha nekem a rokonaim magyarok, akkor nekem fáj-e Trianon.”

A riportpályázat első helyezését Madár Anikó az Újvidéki Rádió munkatársa kapta. Pályamunkája az Úgy támadtak rám, mint a hiénák címet viseli.  „A kortárs erőszak volt a témám, tehát az amikor a gyerekek egymás között bántalmazzák, tehát egy valakit kiválasztanak, akit bántalmaznak. Hogy mennyire tudtam azonosulni, ez tulajdonképpen azzal magyarázhatom, hogy amikor gyűjtöttem az információkat, akkor megkérdeztem a környezetemben lévőket, akár felnőtteket is és mindenkinek eszébe jutott valami a saját gyerekkoráról.”

Második helyezett lett Balázs Andrea a bánáti vasút történetét feldolgozó riportjával, amely a Bozótok alatt, felszámolás előtt címet kapta, míg harmadik helyen az elvándorlás témakörét körbejáró, Maguk meg maguk címet viselő írásával Cvetanović Márta végzett.

Közegellenállás
Keszég Károly

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.