Ugrás a tartalomra

Nemzeti összetartozás napja - Erdély kiemelt helyszíne lesz a programoknak

2022.05.30
14:30
2022.05.30
16:21
Forrás
Pannon RTV
Budapest mellett Erdély lesz a központi helyszíne a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett programsorozatnak.

Június 3-án zarándokvonat indul Csíksomlyóra, a pünkösdi búcsúra, 4-én pedig lovaszarándokok visznek az oltárhoz imaüzeneteket. Budapesten lesz gyermektáncház, kézműves foglalkozás, színházi előadások és egy össznemzeti zenés-táncos produkció is. A részleteket Budapesten ismertették.

A trianoni békeszerződést, mely feldarabolta az akkori Magyarországot, 1920. június 4-én írták alá. A mai napig megemészthetetlen traumája a magyar nemzetnek. 2010 óta azonban nem csak a megemlékezés, hanem az újraépítkezés, a nemzeti összetartozás napja is.

A mai fiatalok többet tudnak Trianonról és a határon túli magyarokról, mint a korábbi generációk - mondta el sajtótájékoztatóján Potápi Árpád János. A nemzetpolitikai államtitkár emlékeztetett, hogy a Határtalanul programban eddig félmillió gyerek vett részt, akik barátokat szereztek maguknak Kárpát-medence szerte.

A nemzeti összetartozás napja idén egybeesik a csíksomlyói búcsúval, oda nagy tömegeket várnak. Össznemzeti zarándokvonat indul, és lovaszarándoklat is lesz. A lovasok imaüzeneteket visznek magukkal az oltárhoz.

Az eddig beérkezett üzenetekből is idéztek a sajtótájékoztatón. A szövegek jelentős része a békéért fohászkodik.

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár: „Az idei rendezvények elsődleges célja, hogy még jobban összekovácsoljuk a magyarokat, éljünk Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában. Hogy megtegyünk mindannyian mindent annak érdekében, hogy a nemzeti összetartozás tudatát, érzését meg tudjuk erősíteni.

A rendezvénysorozat jelentős részét a Magyarság Háza szervezi. Budapest mellett több erdélyi településre is helyeznek ki programot, és vajdasági vendégeket, résztvevőket is várnak.

Csibi Krisztina, igazgató, Magyarság Háza, Magyarország: „Horgosról gyermektáncoktatás érkezik, a szabadkai Gyermekszínház is itt lesz, népi játékok is lesznek, egész nap családi programokra várjuk az érdeklődőket 4-től 94 éves korig. Kézműves foglalkozások is lesznek: Erdélyből, Felvidékről, palócvidékekről, illetve Vajdaságból érkeznek.”

Budapesten zenés táncos estet is tartanak Hetedhét címmel. Ezen az egész Kárpát-medencéből érkező művészek lépnek fel. Vajdaságból Táborosi Margaréta, Horváth Blanka, Székely Bea, Szűcs Dávid, valamint a Pannon RTV-ből is ismert Sóti Juli és Sánta Zoltán is közreműködik.

Erdély
nemzeti összetartozás napja
Budapest
Csibi Krisztina

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.