Ugrás a tartalomra

Von der Leyen nem számít arra, hogy az EU-csúcson megállapodnak a szankciós csomagról

2022.05.30
22:34
2022.05.30
22:40
Forrás
MTI
"A tagállamokhoz intézett felhívásom nagyon világos. A siker kulcsa: szolidaritás Ukrajnával és az uniós egység" - húzta alá az Európai Bizottság elnöke.

Ursula Von der Leyen nem számít arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról. Az Európai Bizottság elnöke viszont bízik abban, hogy utána sikerülni fog. Ezt jelentette ki hétfő délután, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve. Ursula Von der Leyen elmondta: az EU már öt szankciós csomagot sikerrel kidolgozott, "ez a munka sohasem könnyű és ugyanez a helyzet a hatodik csomaggal is". Mint mondta, a bizottság és az EU soros francia elnöksége az elmúlt öt napban azon dolgozott, hogy előrelépjen ezzel a tervezettel - amely szerinte kezd kiforrottá válni -, de megállapodást még nem sikerült elérni.

Olaf Scholz német kancellár érkezéskor azt mondta: számára minden azt sugallja, hogy a csúcson konszenzusra lehet jutni az orosz olajembargót érintő hatodik szankciós csomagról. "A megállapodás előbb vagy utóbb meglesz" - tette hozzá. Mark Rutte holland miniszterelnök úgy vélekedett, az Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomag akkor is hatásos lehet, ha a csővezetékeken keresztül érkező kőolajra vonatkozó mentesség mellett döntenek az EU-tagállamok vezetői. Rutte kifejtette: egyes, az orosz kőolajtól erősen függő kelet-európai országok aggodalmai "érthetőek".

Ursula von der Leyen
szankciók
EU-csúcs

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.