Ugrás a tartalomra

Gyimesbükkön várták a zarándokokat

2022.06.05
20:20
Forrás
Pannon RTV
Pünkösdvasárnap is folytatódtak az ünnepségek Erdélyben. A kis falvak templomaiba lóháton, vagy gyalog érkeztek a hívek, Gyimesbükkre pedig több száz zarándok érkezett.

Pünkösdszombaton Csíksomlyóra figyelt a Kárpát-medence magyarsága, pünkösd vasárnapján pedig már Gyimesbükkre. A Csíksomlyó Expressz és a Székely-gyors zarándokvonat a kora délelőtti órákban futott be a település vasútállomására. Zarándokok százait várták a helyiek.

Egy hosszú sétát követően megérkeztek az ezeréves határra, a történelmi Magyarország legkeletibb pontjára. Az ott látható kopjafák mindegyike mást szimbolizál, például a hazát, a családot, a hitet és a anyanyelvet.

Egy magyarországi házaspár a szabadság kopjafára helyezett el nemzeti színű szalagot. A helyszín hangulata nagyon meghatotta őket.

Ari Erzsébet, zarándok, Magyarország: „Azt érezzük, hogy akik itt élnek a Gyimesekben, ők a mi szabadságunkért is itt maradtak és itt őrzik a magyarságukat. Nagyon megható számunkra.”

Gergely János gyimesbükki. Ő lóháton kísérte a zarándokokat az ezeréves határig: „Nagyon fontos nekünk, és nagyon szép kihívás, mert megpróbáljuk meglepni őket és így fogadni. Hogy úgy vegyék, hogy szeretettel várjuk őket, mert szerintem ez nekik is jól esik, ha valaki így várja.”

Gyimesbükk polgármestere elmondta, a helyiek főként gazdálkodásból élnek, az viszont, hogy az ezeréves határ itt található, számos helyinek nyújt megélhetést, ugyanis egy turisztikailag kedvelt helyről van szó.

Olteán Péter, polgármester, Gyimesbükk: „Pünkösd vasárnapján a nép együtt ünnepel. Megpróbáltuk kiszínezni hagyományos programokkal, lent a határnál. Együtt ünnepelünk és ezzel is promotáljuk a turizmust.”

Az ezeréves határon található Nagy-Magyarország legkeletibb vasúti őrháza, a zarándokok ezt is megtekintették.

pünkösd
Erdély

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.