Ugrás a tartalomra

Pünkösdhétfő van

2022.06.06
12:56
2022.06.06
17:19
Forrás
Pannon RTV
Pünkösdkor a Szentlélek kiáradását ünnepeljük. Ez egyben az első keresztény gyülekezet megalakulásának ünnepe. Az igaz hit eléréséért és megtartásáért szól ilyenkor az ima.

Ez a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját. Ez a húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.

A húsvéttal együtt mozgóünnep, akárcsak a pünkösdvasárnap. A pünkösdhétfő a húsvétvasárnaptól számított 50. napon van. Legkorábbi dátuma május 11-e, a legkésőbbi pedig június 14-e.

A liturgiában karácsony és húsvét másnapjának mintájára megült, nem parancsolt ünnep. Habár pünkösdhétfő a zsinati liturgiareform bevezetése óta már nem külön egyházi ünnep, számos országban – 1993 óta Magyarországon is – ünnep és munkaszüneti nap.

Dolinszki Áron evangélikus lelkész: „Pünkösd ünnepén mi is a Szentlelket kérjük a mi szerető mennyei atyánktól, hogy adja nekünk az ő szentlelkét gazdagon, hogy ezáltal mi is el tudjunk jutni az igaz hithez, az igaz szeretethez és a reménységhez, mindvégig meg tudjunk abban a hitben állni, amelyet a mi megváltó Urunk, Jézusunk szeretne, és akarata szerint, hogy ebben a hitben megmaradjunk, hogy csak őt kövessük, és hogy ő legyen a mi számunkra az egyedüli megváltó, aki által el tudunk jutni az örök életre.”

pünkösd
pünkösdhétfő

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.