Ugrás a tartalomra

Szabadka a szecesszió bűvkörében

2022.06.08
14:32
2022.06.08
19:15
Forrás
Pannon RTV
Június 10-e a szecesszió világnapja. Ezen a napon hunyt el a szecessziós építészet két kiemelkedő alakja, Antoni Gaudí és Lehner Ödön. Szabadkán kétnapos rendezvénysorozattal készülnek a városi múzeumban és a zsinagógában.

Szabadka központjában mintegy 40 szecessziós stílusú épület található, a külvárosban pedig még legalább 60 ilyenre bukkanhatunk, éppen ezért Szabadkát a szecesszió városának is emlegetik. Milanka Kostić, kultúráért és oktatásért felelős tag, Szabadka VT: „A szecessziós építészeti stílus városunk egyik ismertetőjele, és a jövőben meg kell óvnunk ezt a gazdag kulturális örökséget, amink van, és ami ismertté tesz minket. Azon is dolgoznunk kell, hogy népszerűsítsük és bemutassuk a kulturális örökségünket, mert a kultúra lehet és kell, hogy legyen a társadalom fejlődésének mozgatórugója.”

A rendezvénysorozat csütörtökön kezdődik. Délután 17 órától egy előadást és egy kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Szabadkai Városi Múzeumban. A programokat Mihájlovity Anikó, az intézmény igazgatója ismertette. „17 órától egy előadás lesz majd hallható Róth Miksa ólomüveg-művészetéről, különös tekintettel a szabadkai munkásságára. Az alkotásokról készült fotókkal lesz ez kiegészítve, és ezt az előadást dr. Ninkov Kovačev Olga fogja megtartani. Majd 18 órától, szintén Olga művészettörténészünk a Historizmus és szecesszió kiállításunkon fog tárlatvezetést tartani.”

Péntek délben az érdeklődők ingyenesen megtekinthetik a 110. éves Városháza tornyát, délután 16 órától pedig sétán vehetnek részt a városban.

Az esti programok a Szabadkai Zsinagógában folytatódnak. Illés Hajnalka, koordinátor, Szabadkai Zsinagóga Alapítvány: „Az alapítványunk úgy döntött, hogy hagyománykeltő szándékkal az idén megindítjuk az Orgona Éjszakája elnevezésű rendezvényünket, azzal a céllal, hogy jövőre más szakrális épületek is csatlakozzanak ehhez a rendezvénysorozathoz.”

A szabadkai zsinagógában este 18 órától fellép a zentai Mécsvirág együttes, az orgonahangverseny pedig 20 óra 30 perckor kezdődik.

szecesszió
szecesszió világnapja
Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum
Zsinagóga

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.