Ugrás a tartalomra

Minden adott a látványos rajzáshoz

2022.06.08
14:37
2023.11.02
08:56
Forrás
Pannon RTV
Kifejezetten látványos és tömeges tiszavirágzásra számítanak idén a magyarkanizsaiak. A hozzáértők szerint minden készen áll a kérészek táncára és a hétvégén már előrajzására is számíthatnak a Tisza partra kilátogatók.

Az időjárás, a folyó hőmérséklete, a vízállás is befolyásolja azt, hogy mikor jönnek a felszínre a tiszavirágok. A helyi Mihajlo Korica időnként horgászni is szokott a Tiszán, azonban elmondása szerint amikor a kérészek a felszínre jönnek, pecázni nem is érdemes.

„A halaknak a tiszavirág csemege. Úgy belaknak tőle, amikor van a virágzás, hogy aztán nem lehet halat fogni, mert tulajdonképpen belakmároznak és egy jó darabig el vannak azzal a tiszavirággal, amit megettek. Ilyenkor a madarak is nagy számban megjelennek.”

A kérészek három év lárvaállapotot követően a Tisza felszínére jönnek és vedlik le lárvaköpenyüket. Ivarérett rovaréletük mindössze 3-4 órát tart, ez idő alatt szaporodnak és biztosítják a faj fenntartását. A remények szerint az idei a 2019-ben látott tömeges rajzáshoz hasonlít majd.

Sarnyai Csaba, magyarkanizsai hajóskapitány: „Ami a feltételeket illeti, minden adott hozzá és úgy gondolom, hogy így is lesz. A lárvák rengetegen vannak az aljzaton, le szoktam bukni. Most már minden másod-, harmadnap hozok fel lárvákat, megnézem az állapotát és persze engedem is vissza, és rengeteg van, ilyenkor már húzódnak fel a felső rétegbe a Tisza fenekén.”

A hét végén már számíthatunk előrajzásra, amennyiben a folyó hőmérséklete eléri a 23 fokot, a kérészek igazi tánca pedig a jövő héten esedékes.

tiszavirágzás
Magyarkanizsa
Sarnyai Csaba

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.