Ugrás a tartalomra

Elismerés, mert hozzájárultak, hogy a bunyevác nyelv hivatalos legyen Szabadkán

2022.06.08
20:36
2022.06.08
20:48
Forrás
Pannon RTV
Pontosan egy éve annak, hogy Szabadka Város Képviselő-testülete megszavazta Szabadka Város alapszabályának módosítását.

Lehetővé vált, hogy a szerb, a horvát és a magyar mellett a bunyevác nyelv is hivatalos legyen az észak-bácskai városban. Ebből az alkalomból könyvbemutatót tartottak a Városi Könyvtár olvasótermében és elismerő okleveleket adtak át.

A szabadkai Városi Könyvtárban bemutatták a Bunyevác nyelv nyelvtana - Gramatika bunjevačkog jezika című hiánypótló kiadványt. A kötet társszerzője Suzana Kujundžić Ostojić, a szabadkai Bunyevác Művelődési Központ vezetője, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke. „A Bunyevác nyelv nyelvtana az első teljes nyelvtankönyve ennek a nyelvnek, amely a múlt évben lett hivatalos Szabadkán. Ha tudjuk, hogy ez a nép 400 éve él ebben a térségben, akkor a könyv fontossága, és az, hogy a későbbiekben mindenütt használják majd, magától értetődik.”

Az eseményen elismeréseket adtak át azoknak a politikai és közéleti személyeknek, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a bunyevác nyelv hivatalos használatba kerüljön Szabadkán. Elismerő oklevelet kapott dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke is. „Az egyenrangúság, egyenjogúság, az egyenlőség miatt volt fontos, hogy a Városi Képviselő-testület egy évvel ezelőtt a bunyevác nyelvet is hivatalos használatba emelte, ugye jelentős számú, magát bunyevácnak valló polgár él a városunkban, és ugyanúgy, ahogy a szerbek mellett a magyaroknak vagy a horvátoknak joguk van az anyanyelvük használatához, úgy gondolom, hogy teljesen természetes, hogy a bunyevácoknak is ez a joguk adott legyen.”

A bunyevác nyelv hivatalos használatával a Bunyevác Nemzeti Tanácsnak hatásköre lett a települések hagyományos elnevezéseinek a meghatározására bunyevác nyelven. Így lett Szabadka bunyevác nyelven Varoš Subatica.

Szabadka
bunyevác
Dr. Pásztor Bálint
Suzana Kujundžić Ostojić

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.