Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az árpa betakarítása

2022.06.09
12:51
2022.06.09
16:56
Forrás
Pannon RTV
Az árpa felvásárlási ára jelenleg 36 dinár, viszont a tavalyi évhez képest fele akkora terméshozamra számítanak a termelők.

A képen látható földterületről az elsők között takarították be az árpát, a jelenlegi állás pedig azt mutatja, hogy holdanként 15-20 mázsa terméshozamra lehet számítani.

Az ilonafalvai Kálmán család elsőként kombájnoztatta le a terményt, most annak betakarítása folyik. Egy részét elraktározzák, a többit eladják.

Kálmán József: „Sajnos már learattuk egy részét, mert megsültek. A hosszan tartó szárazság megtette hatását, a szárában szinte van még egy kis zöld, de a szem már megvolt sülve, össze van aszalódva.”

Oromon egyelőre pihennek a kombájnok, az éjjeli eső miatt nem tudják folytatni a munkát. Itt lassan már három napja kezdetét vette a termény betakarítása. Vajda Bernárd felvásárló elmondta, az eddig levágott parcellák termésmennyisége fele a tavalyi hozamnak.

„Azt el kell mondani, hogy mindig az első aratási parcellák szoktak lenni a leggyengébbek valami oknál fogva, úgymond azok korán érnek, megsülnek. Ehhez mérten van most is a hozam 15 és 20 mázsa között holdanként. A nedvességük kielégítő, az 11-12 százalékos, az elfogadható, viszont a fajsúlyuk, a hektoliter is katasztrofális, körülbelül 25-30 százalékkal elmarad a várttól.”

Az árpa jelenlegi felvásárlási ára 36 dinár kilónként, és a felvásárlása folyamatos.

árpa
aratás
Kálmán József
Vajda Bernárd

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.